Forumsvar skapade

Visar 9 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #44934

   Hej!
   Hur går det med sista boken i vår läsecirkeln “Sju förbjudna böcker du borde läsa”? “Den store Gatsby” har ju, liksom de övriga böckerna skapat kontroverser genom åren. Många grupper – särskilt religiösa organisationer – har protesterat mot språk, våld och sexuella referenser och har försökt att få boken förbjuden från offentliga skolor genom åren. Religiösa grupper har också invänt mot spriten och festerna som som skildras. Romanen skildrar också den amerikanska drömmen i ett negativt ljus genom att beskriva en man (Jay Gatsby) som – även efter att ha uppnått stor rikedom och berömmelse – saknar lycka. Det visar att rikedom och berömmelse inte behöver innebära lycka, något som inte ses positivt i ett kapitalistisk land.

  • #42547

   Hej alla bokcirkeldeltagare!

   Vi förlänger lästiden för denna bok till och med den 30 september och vi väntar med spänd förväntan på vad ni tycker om den.

  • #42426

   När jag började läsa boken hade jag inga förväntningar på den, varken bra eller dåliga. Däremot var jag nyfiken på den då det är en klassiker som många har läst och man känner att man borde ha läst. Jag blev positivt överraskad även om början var något seg med mycket beskrivningar om Scout och hans brors vardag. Men när jag läste vidare kunde jag se varför författaren valde att inled boken på det viset då det känns som en grund för att förstå resten av boken.

   I och med att boken är skriven ur Scouts enkla kanske lite naiva perspektiv gör att det blir ett enklare språk som jag tror gör att både vuxna och ungdomar får nöje av att läsa den. Det jag gillar med boken är att den lyfter upp en del av USA:s historia, så som Rasim, rasskillnad, klasskillnad men även synen på vad som manligt och kvinnligt. Några exempel är det så självklart i boken att lyssna och tro på den vite mannen när det gäller våldtäkten i boken och fastern förfäras över att Scout är en pojkflicka och inte uppfostras till en fin dam.

   Till viss del kan jag förstå varför den förbjöds när den kom ut på 60-talet. Under den här perioden var ämnet våldtäkt fortfarande som man prata tyst om och där det oftast var offret som förlorade och inte förövaren. Dessutom kan det inte vara populärt att lyfta fram rasfrågan och rasskillnaderna då det var en mörk historia i USA som fortfarande levde kvar även om man inte ville kännas vid det.

  • #39579

   För några år sedan läste jag genom alla böckerna om Harry Potter för första gången och tyckte mycket om dem. Det finns ett driv, en spänning i böckerna som gör att man bara vill fortsätta att läsa och det är något som jag tycker är viktigt. J.K. Rowling skriver på ett levande och målande sätt så att det är lätt att skapa sig en bild om hur de olika miljöerna ser ut och hon är även duktig på att beskriva de olika karaktärerna. Jag gillar blandningen av den magiska världen och den riktiga värden men även hur hon lyfter fram olika samhällsproblem. Hon tar upp hur det kan vara att vara fosterbarn, Harry Potter bor inte hos sina egna föräldrar, men även det här med mobbning och att vara rädd för det som är annorlunda.
   När det kommer till att den blivit förbjuden och ifrågasatt kan jag delvis förstå att det är de som reagerar på den ondska och svärta som finns i boken. Däremot kan jag inte se några problem med att finns en del om död och avsaknad av respekt. Död är något naturligt och det är viktigt att prata om det så att det känns naturligt för barn och ungdomar och när det kommer till avsaknad av respekt upplever jag det inte som om det enbart beskrivs som något positivt. Här har vi som vuxna kanske ansvar att diskutera och prata med våra barn om detta.

  • #38618

   Hej alla!
   Vill bara på att nämna några saker om Vredens druvor innan vi lämnar den. Det finns några teman i boken som är tydliga:

   individ-samhälle
   egoism-vänlighet
   undergivenhet-vrede

   Boken förbjöds bl.a. i Kalifornien, Kanada och på Irland. Orsaker till att den förbjöds är som nämnt tidigare språket, som ansågs grovt. Men främsta anledningen till att boken förbjöds var att den ansågs sprida ofördelaktig propaganda för mot staten. En annan anledning till förbud mot boken var att befolkningen i Kalifornien (där boken utspelar sig) porträtterades på ett inte så smickrande sätt.

   Jag tycker att boken fortfarande är mycket läsvärd och dess teman är lika aktuella idag!

  • #38500

   Hej!
   Nu byter vi snart till en ny bok, så jag är nyfiken på vad ni tyckte om Vredens duvor. Upptäckte ni några teman? Går det att förstå varför den blev förbjuden?

  • #37562

   Hej alla ni som gått med i bokcirkeln! Vi är nu 17 medlemmar, vilket känns väldans bra! Nu har vi ju påbörjat den fjärde boken i bokcirkeln, Vredens druvor, eller Grapes of wrath av John Steinbeck. Som Karin skrev tidigare i tråden är detta en riktig klassiker. Tänk på frågorna som vi introducerade i början av bokcirkeln medan ni läser:

   Vad anser du om att boken förbjudits?
   Vad är det du gillar i/med boken?
   Vad är det du ogillar i/med boken?
   Vilka frågetecken har du?
   Vilka mönster kan du se?

   Ytterligare några frågor att tänka på under läsningen är:

   Hur skulle du beskriva handlingen kort?
   Vilka är huvudkaraktärerna?
   Vilka teman kan du utläsa?

   Lite kuriosa är att John Steinbeck fick inspiration till bokens titel Grapes of wrath från en gammal kampsång som användes av Nordstaterna under det amerikanska inbördeskriket. Sången har fått svensk text också, ni känner nog igen “Halta Lottas krog”?

  • #37189

   Ja, det är ju verkligen en klassiker! Blir spännande att läsa den igen!

  • #36060

   Då kör vi med den nya boken!
   Mars månad ut får ni som tidigare följande frågor som ni kan fundera lite på under tiden ni läser:

   Vad tycker du om att boken förbjöds?
   Vad gillar du med den här boken?
   Vad gillar du inte med boken?
   Har du några frågetecken, vilka i så fall?
   Vilka mönster ser du?

  • #35382

   Frågorna som ni kan ta med till Efter Alaska är:

   Vad anser du om att boken förbjudits?
   Vad är det du gillar i/med boken?
   Vad är det du ogillar i/med boken?
   Vilka frågetecken har du?
   Vilka mönster kan du se?

  • #36951

   Ja, det stämmer: Jesus och Maria Magdalena skulle ha fått en dotter vars ättlingar lever i Frankrike. Tror också att det var nog detta som många reagerade på.
   Jag kommer ihåg att jag inte läste klart boken när den kom, så jag prövade att läsa om den nu inför bokcirkeln men det gick inte denna gång heller. Jag vågar väl knappt säga detta som biblioteksanställd! men jag gillade filmen bättre:)

  • #36950

   Hej!
   Ja, det är några år sedan nu, tror det var 2009 här i Sverige? Många ställde sig i kö på bibliotekens böcker för de ville se vad det var som alla pratade om. Och visst var det kontroversiellt med Dan Browns tolkning!

  • #36061

   Jag tycker också att det som tas upp i boken att tjejer inte ska ses som ett sexobjekt , Alaska stå upp mot det dåliga sexet och beskriva hur bra och fint det bör vara. Det här är ett viktigt ämne även idag då det tyvärr fortfarande förekommer att tjejer ses mer som sexobjekt där de beskrivs mer utifrån utseende och inte som den person de är.
   Även om jag tyckte att andra delen var lite segare och att det hände för lite gillar jag precis som du att den tar den upp ett annat viktigt ämne som behöver lyftas mer, ungdomars sorg och funderingar kring livet och döden men även skuldkänslor kring någons död. Varför någon dör, det borde inte hända unga och vad kunde jag gjort annorlunda. I boken får man även se hur olika individerna hanterar sorgen efter Alaska och hur svårt det kan vara att förstå den andres sätt att hantera sorgen

  • #36058

   Jag håller med om att det är intressant att litteraturen och filosofin får en stor plats i boken. Men tyvärr sammankopplas den, som jag ser det, med de individer som inte tillhör de populära utan nördar som befinner sig utanför den inre populära kretsen. Det liknar upplägget i många highschool filmer tyvärr. Hade varit intressant om även den andra grupperingen fått komma mer till tals och att även de hade haft ett tydligt litteraturintresse. Det är i USA som boken har förbjudits på många skolor och frågan är om de är mer konservativa där eller om sådana här diskussioner får större plats i amerikansk media.

  • #35381

   Ja, man får en djupare förståelse för karaktärerna och även för hur livet kan vara i Afghanistan, både bättre och sämre sidor skildras ju! Roligt att du gillade boken!

Visar 9 svarstrådar