• NinaFrid gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf, 22 - 31 mars!Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf, 22 – 31 mars! 2014-03-27 19:13

  Hur ser ni på Jans galenskap? Är den en olycka eller en barmhärtighet? Och prästen och kyrkans roll i förhållande till Jans sätt att hantera sorg?

  • Kanske det inte ens är fråga om galenskap? Kanske det bara är en extrem form av försvarsmekanism han använder sig av när han ser dottern som i ett rosa skimmer. Jag tror att han egentligen är klarsynt där långt inne. Han inser ju på slutet att Högfärda och Hårdheta, Last och Lusta är dotterns fiender.

   • Jag håller med dig, Rosalie; det verkar för mig också som en på något sätt ‘barnslig’ (här menar jag: försvinna i en omogen tillstånd) försvarsmekanism. Barn kan mycket väl leka: jag låtsas att . . .
    Dessutom försvinner ‘galenskapen’ med en gång där han inte har sina leksaker kvar eftersom han blev fråntagen de. Som om man verkligen skulle försöka äta en sandkaka, då skulle barnet med en gång skrika att man inte ska göra så, trots att det varit mitt in i leken.
    Jag vet inte hur mycket Jan spelar sin galenskap medvetet eller om han är tvungen att förneka verkligheten av någon inre mekanism. Eftersom, skulle han verkligen se situationen som den är, skulle han uppleva en oerhört kränkning, ännu större än Klaras försvinnande. Och så menar jag, han är ett fall för en psykiatrikern och inte för prästen. Vad skulle denna stackars göra åt saken?