• Johan gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Kungsbacka läser Spådomen och Doften av en man av Agneta PleijelKungsbacka läser Spådomen och Doften av en man av Agneta Pleijel 2019-03-18 08:44

    Så här halvvägs in i Doften av en man har jag börjat sakna andra röster. Jag börjar undrar hur de andra parterna i målet tycker och tänker om olika situationer som Agneta berättar om. Hade det inte varit lite intressant att höra Simons och Agnetas mors version om vistelsen i stugan, där Agneta tycker allt är så härligt och fantastiskt utan att alls märka moderns missnöje. Jag förstår att det inom ramen för denna självbiografiska roman kanske inte finns plats för dessa andra perspektiv och röster, men ändock är ni inte lite nyfikna på de andras minnesbilder?

    • Jag har nu faktiskt läst ut hela “Doften av en man”. Känslan är ju att det inte bara är en självbiografisk roman men också ett sätt att förstå i efterhand vad som hände i livet och varför. Men det är spännande att läsa om 60-talet, dess miljö och tankarna som präglade den tiden. Det som känns påtagligt i skildringen är att frigörelsen för kvinnorna varken är så självklar eller enkel som man hade önskat. Trots att kvinnorna nu har egna val när det gäller yrke och familj känns det när man läser om den tidens kulturetablissemanget som att kvinnorna egentligen inte väljer fritt. Varför? Jag får lite samma känsla som när jag läste Lena Anderssons “Egenmäktigt förfarande”. Har ingenting hänt sedan 60-talet? Eller är det för att , som Johan nämner, man bara får berättarens perspektiv? Jag tycker att det är två helt fantastiska romaner men de föder en del funderingar på kvinnors liv. Varför får de så ofta dra det tyngsta lasset?

    • Ja jag blir också nyfiken på de andras perspektiv. Jag hade särskilt velat veta mer om Agnetas syskon och hur de upplevde barndomen. Efter att pappan lämnat mamman och Agneta flyttat till Göteborg är ju hennes systrar ensamma med mamman i Lund. Vid ett tillfälle uttrycker ju den ena systern hur jobbigt hon tycker det är att lämnas ensam med mamman. Man undrar ju om även systrarna har fått uppleva den skuld som Agneta känt gentemot föräldrarna eller om hon i egenskap av äldsta barnet fått utstå mer än syskonen.