• Och nu tänker jag också ställa en fråga till er!
  Att lyssna på en jag-berättare kan vara bedrägligt, jaget säger bara det jaget vill, så att säga, och kan till och med ljuga.

  Vad undanhåller huvudpersonen i Inlandet (om hon gör det), och varför?
  Ljuger hon om något?

   

  • Visst undanhåller hon till ganska stor del vilket år det är? :)

  • Jag uppfattar det som att boken utspelar sig under millennieskiftet, jag är nu osäker på varför jag tänkte så men jag vet att jag funderade lite på det. Jag har läst andra böcker som har ett likande tema (passivitet) men då lägger man nog vanligtvis handingen i samtiden? Men jag tycker att det bidrar lite till en självbiografisk känsla att inte göra det.

   Angående vad huvudpersonen döljer: Hon flyr från något men det är oklart vad. Hon blöder också näsblod så jag tänker mig att hon kanske har någon sorts åkomma. Jag lekte lite med tanken på att hon kanske skulle vara allvarligt sjuk, men att hon stänger av känslorna lite.

   Jag kan nästan irritera mig lite på att hennes frihet, om nu man ser passivitet som ett val så är det då inget man själv har möjlighet att göra, inte utan att såra andra och att det får större konsekvenser?

   • Jag har tänkt en viss tid när jag skrivit boken, och du är ganska nära sanningen, Tommy, med din gissning. Det finns faktiskt en sak som “avslöjar” vilket år det är, en finsk referens (ville jag ha med för att jag bok i Finland :) ).

    • Nu har jag inte boken framför mig men hon tittar lite på tv, kan det vara en ledtråd? Eller är det något kring bilen? Ska jag vara ärlig så var det mer en känsla jag fick än något jag kommer ihåg nu (dock blir jag väldigt nyfiken).

     Det här med det dolda? Jag tänker att hon kanske är psykiskt sjuk? Är det att tolka för bokstavligt? Men det skulle kunna vara ett tänkbart scenario?

     Jag kommer ursprungligen från Malå och bodde i Lycksele under , låt oss säga perioden då öl var en större hobby, och björnen på hotellet känns väldigt bekant?

    • Det känns som en utmaning, vem blir först att hitta den finska referensen?

     Ja, vad undanhåller jaget? Kanske vad hon hade för liv innan flytten? När jag läste boken funderade jag över varför hon valde att stanna kvar trots att det blev slut med pojkvännen redan innan hon riktigt hann flytta till Platsen. Hon kanske inte ljuger men väljer att inte berätta orsaken till flytten, kan det ha hänt något innan som hon har flytt ifrån?
     Jag håller till viss del med en annan bokcirkeldeltagares kommentar en bit ned om att huvudpersonen gör en lite irriterad och det tror jag beror på att boken är skriven i jag-form. Då kommer man så nära huvudpersonen.