• Maud Hell gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för ”Jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson”Jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson 2014-05-23 09:31

    Tyvärr hinner jag inte vara med er andra i maj, för jag har just nu bara läst inledningen till boken. Den tycker jag var skickligt gjord och förde in mig i handlingen på ett bra sätt. Huvudpersonen fyller 85 år och ser tillbaka på sina år som luckor som kan öppnas – en fascinerande bild. Det där med hjärnan väcker också associationer hos mig dels till Kobras program om hjärnan som sändes nyss, dels till en annan bok jag inte riktigt läst färdigt. I Kobras program sades bl.a. att man förlorar lätt meningen med livet om man förlorat minnet genom hjärnskada t.ex. Det kan man se i boken Ny finsk grammatik http://www.adlibris.com/se/bok/ny-finsk-grammatik-9789185703944?gclid=CMDnz8DQwb4CFcPMtAodvUQA4g av italiernaren Diego Marani. Om man inte vet vem man är, inte har ett språk  och av misstag tros komma från ett helt annat land, sätts hela tillvaron på spel. Det ska bli spännande att se om de här tankarna följs upp i Axelssons bok.

    • Ny finsk grammatik tyckte jag mycket om. Tillvaron kan bli tom och svår att uppskatta, om man inte har en förankring bakåt i tiden. Huvudpersonen kan inte få ut tillräckligt av de positiva saker som trots allt händer honom. I Axelssons bok handlar det om att leva med en lögn, att känna skam och förnedring, inte få leva ut sitt rätta jag, men samtidigt känna tacksamhet för allt som gått bra, bland annat.