• Maud Hell gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Litteratur från AfrikaLitteratur från Afrika 2013-03-12 14:24

    Nu har jag börjat läsa Coconut av sydafrikanska Kopana Matlwa. Den kom ut 2010 på Tranans förlag, översatt av Anna Gustafsson Chen och fick Wole Soyinka-priset för afrikansk litteratur det året. Två tonårsflickor med olika bakgrund är huvudpersoner. Cocnut kan vara en beteckning för svarta som vill vara som vita (bruna utanpå och vita inuti).

    • Cocnut är en ganska obehaglig skildring av de två flickorna, som inte kan finna sig till rätta vare sig i sin familjs bakgrund eller i den vita värld som de eftersträvar. Ingen av dem är särskilt sympatisk, men man kan inte låta bli att tycka synd om dem. Författaren Kopana Matlwa verkar vara en otroligt skicklig och mångsidig ung kvinna, född 1985. Hon har fått ledarskapspris, bildat hälsoupplysningsorganisation med medicinstudenter och fått litterära priser. Nu studerar hon i Storbritannien för att bli klar med sin läkarutbildning. Hoppas hon fotsätter skriva om Sydafrika!