Forumsvar skapade

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #23950
   Maria
   Deltagare

   Har läst cirka halva boken, sen kom ett ilsket meddelande från mitt lokala bibliotek om att jag måste lämna tillbaka den ;) Får väl testa det där dom pratar om, e-bok..
   Nåväl tycker mycket om det jag har läst! Så inspirerande! Så viktig historia att lyfta fram!
   Gillar mycket det som Ida påpekar, att Ester Blendas liv och verk också problematiseras. Jätteintressant kapitel det där om samer och rasbiologin och allt. Att Ester Blenda får vara en mångfacetterad person, att det inte är någon hjälte som ska lyftas fram. Även om det någonstans också alltid är en besvikelse det där, att märka hur präglade av sin tid många häftiga historiska personer var. Kvinnosakskvinnor som Selma Lagerlöf, som stöttade rasbiologin..
   Angående hennes dragningskraft på karlarna tänker jag att det är hennes otroliga livsenergi som lockar. Även om hon hade melankoliska drag också tänker jag mig att hon var otroligt intensiv och levande, kunde få folk att känna sig som bortsvepta. Jag gillar mycket alla upprepningar om Carins och Esters relation, tänker att det är ett sätt att visa att det var så det var, ett återkommande inslag i Ester Blendas liv, ingen bisats.
   En sista sak som jag gillar mycket är de fina historiska parallellerna, att få saker satta i en tidslinje. Tänkte först när hon träffade Evert Taube att hon börjat umgås med en gubbe, men fattade sen att dom var ju lika gamla. Och ryska revolutionen mitt i alltihopa, hungersmarcher i Sverige, finskt inbördeskrig..

Visar 0 svarstrådar