• Lena Moser gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Vad betyder bokcirklar och social läsning för dig?Vad betyder bokcirklar och social läsning för dig? 2013-01-31 21:29

  Jag har nog ganska sällan behov av att diskutera min privata, icke professionella läsning med någon annan. Läsning för mig handlar ofta om att identifiera sig med karaktärerna i boken och då räcker min tolkning ofta långt för mig. Men ibland vill jag veta om andra människor upplever samma sak i böckerna som jag gör. Därför har jag deltagit i en “fysisk” bokcirkel under hösten och flera nätbaserade diskussionsforum genom åren. Första problemet handlar ju förstås om att kompromissa sig fram till vilka böcker som ska läsas. När man väl har gjort det gäller det att deltagarna vill diskutera på ungefär samma nivå och ge varandra utrymme så att det kan bli ett utbyte av tankar och ökad förståelse för vad boken är och inte bara en pajkastning av åsikter. Det är svårt att hitta sådana bokcirklar tycker jag. På nätet har man fördelen att man kan läsa när man har tid och svara om man vill. Men det är alltid svårare att formulera sig i skrift när man inte vet vem som är mottagare och vilken förförståelse de har. Att jag gärna bokcirklar på nätet beror på att jag tycker det är skönt att slippa gå iväg någonstans på en given tid. Jag kan läsa och skriva om jag vill och när jag vill.

  • Hej! Mycket av det du skriver är precis vad jag också tycker! Men jag har först på senare år börjat läsa böcker bara för mig själv. Så nu tycker jag det är roligt att se vad andra tycker om det jag läser. Nej, jag har ju förstås varit med i en läsecirkel en gång i månaden där vi läser och pratar böcker, men vi har nu en mycket avslappnad syn på läsningen och det är inte alltid alla har hunnit läsa. Vi träffas mest för att det är kul och vi dricker kaffe och äter en kaka – viktigt! Ibland händer det att det tänder till kring en bok – kanske ser vi en film eller råkar ha möjlighet att lyssna på författaren, t.ex.

   • Intressanta synvinklar från er båda. Känner igen mig delvis, vissa böcker vill man nästan ha för sig själv. Kanske för att man tycker om den läsning man gjort och den relation man skaffat till karaktärerna, och inte vill färgas av andras tolkníngar? Samtidigt som jag läst andra böcker som jag verkligen hade behövt diskutera mer med andra…

    Men Maud, menar du att du bara läst böcker i bokcirklar eller tillsammans med andra tidigare, och inte så mycket bara för dig själv? Intressant. Har du då haft möjlighet att välja böcker som du själv vill läsa ofta?

    • Jag menar att jag tidigare mest läst böcker för jobbet (skol- och folbibliotek) eller studier och först på senare år börjat läsa böcker för min egen skull. I läsecirkeln har jag förstås läst för min egen skull och för att diskutera med de andra, ibland har jag kunnat bestämma bok, ibland andra. Men det var ju bara en bok i månaden – nu läser jag nog minst en i veckan.