• Kjell Arwe Rydén publicerade en uppdatering 2018-12-25 18:57

    När vi nu fortsatte med vår läsecirkel gjorde vi det med ett rejält hopp från  ungdomsverken till Landstrykare (1927) Boken är inledningen till det som blev en väldig triologi om huvudpersonerna,  vännerna Edevard, August och om kustsamhället med fiskare, jordbruk och handel. (Landstrykare, August, Men livet lever 1927-1933)

    Nu har Knut Hamsuns berättarglädje tagit fart. Den samtida Helge Krog kallar Hamsun för ”Trollmannen” efter att ha läst Landstrykare. Hamsun skriver om vad som helst och om allting. ”Gammelmansprat” kallar han det självkritiskt när han skrivet ett hundratal sidor. Det har gått fyra år sedan romanen, Sista kapitlet utkom. Hamsun har berättat om sina drömmar för en psykolog och blivit av med sin skrivkramp.

    Han är 68 år när när han påbörjar detta väldiga epos. Det myllrar av folk och fä! Jag misstänker att författaren njöt kolossalt över att få följa upp och berätta om alla dessa människoöden och fantastiska historier. Edevards kärlekshistoria med Lovise Margrete Doppen är ett i mängden av triangelrelationer i Hamsuns verk.  ”På Fosenlandet gick de in i en grön vik för att ta vatten, det dånade ut till dem från en fors i skogen.” Så lyder upptakten till en oemotståndlig kärlekssaga. Edevart återhämtar sig aldrig från sin kärlekssorg.  August hade sagt till honom en gång ” – Du ser alldeles ut som död, du är bara inte jordfäst.” 

    Den 8 januari 2019 sluter vi cirkeln  om Knut Hamsuns författarskap med epilogen På igenvuxna stigar (1949) utgiven vid 90 års ålder!