• kerstintode publicerade en uppdatering 2013-04-28 20:51

  Smaken av Muriel Barberry

  Pierre Arthens ligger för döden i sängkammaren i sin parisiska paradvåning. I samma hus som Igelkotten Elegans. Rénnèe är portvaktsfrun fortfarande här. Hans framgångsrika liv är på väg mot sitt slut. Han är den uppburne och fruktade kulinariska experten, kritikern och gourmanden. Välkänd i hela Frankrike.
  Nu söker han en smak som hela tiden gäckar hans minne. Han erinrar sej sin barndom, uppväxt och familj, hur han kom in på det kulinariska spåret och hur han kunnat leva sitt självbelåtna liv. Men var är smaken han trängtar att få njuta som en sista nåd i sitt gyllene liv.
  I vartannat kapitel beskriver han allt detta. I varannat kapitel är det de som stått honom nära eller varit beroende av honom som berättar om sin relation till honom. Där får man en inte alltför behaglig bild av den store konnässören.
  Slutet är förstås elegant och ynkligt och visar den primitiva svaghet som bor längst in i vår själs skräpkammare.
  Jag tror jag ska läsa igenom den igen för att få ut allt ur Muriel Barberrys subtila författarskap.

  • Det är faktiskt inte dumt att gå igenom en bok en gång till. Ingen regelrätt genomläsning, men stanna till ite vid de ställen man inte kommer ihåg riktigt. MB är definitivt en sån författare som har mer att ge än vad man fick ut första gången.