• kerstintode publicerade en uppdatering 2013-02-26 16:08

  Ellen Mattsons Vinterträdet
  Just igår började jag på Ellen Mattsons Vinterträdet. Efter Räddare i nöden tog jag ytterligare en bok av J.D. Salinger, men det blev för mycket. Det slängigt tonårsaktiga i hans stil kan bara inhämtas i små doser. Så jag lämnade Franny och Zooey till förmån för Vinterträdet.
  EM hör till de man kan läsa flera böcker av efter varann. Hon skriver så olika – ändå alltid vackert. Det blir den tredje av henne faktiskt Splendorville och Glädjestranden fick jag tips om här på bloggen. Så nu ska hon få min uppmärksamhet igen.

  • I Vinterträdet är det inte en person som delar sej i två som i Grand Final i Skojarbranschen. Ja, om det nu var så.
   Istället är det två personer som ska föreställa samma. Skådespelerskan söker en dubbelgångare som kan ersätta henne i jobbiga situationer. En ständig stand-in i vardagslivet..
   Det har ju förekommit i verkliga livet också. Kejsarinnan Sissi av Österrike hade en hovdam som ersatte henne så hon slapp vinka från balkongen. Hon hade otur med sin stand-in när hon mördades av en galning. Då var hon sej själv.
   I Gomorra av Roberto Saviano berättar han om hur maffialedarna ofta har fem bilar av samma märke och registreringsnummer och en dubbelgångare i varje bil för att våga sej ut i trafiken. En fyra chans på fem att inte bli den som mördas.
   I boken Mitt liv med Saddam berättar älskarinnan om alla hans dubbelgångare. Inget lätt liv.
   Men det var inte för att mördas rent fysiskt som skådespelerskan var rädd. Det var för andra människors tankar när hon visade sej inte leva upp till deras tankar om vem hon var.
   Intressant analys av rädsla tycker jag.