• kerstintode publicerade en uppdatering 2013-02-25 17:41

  Dödssynden (To kill a Mockingbird) av Harper Lee

  Den här boken har blivit känd för sitt tydliga avståndstagande till den rasism som fortfarande rådde under 1960 talet i USA och alldeles särskilt i Alabama. Den stat som länge (kanske längst) höll emot det 13-de tillägget i USAs konstitution om slaveriets upphörande (1865).

  Boken utspelar sej 1935 och inställningen om förhållandet mellan vita och svarta “lika men åtskilda” råder fullt ut. Man bor i olika områden, går på olika restauranger osv.

  Atticus är försvarsadvokat i stadens domstol. Han är också änkling och far till Jem och Scout, som är berättaren i boken. Även om den oskyldigt anklagade Tom Robinson fälls för våldtäkt mot en vit kvinna mot all rimlig reson och det är Atticus som försvarar honom, så är det för mej inte det viktigaste i boken.

  För mej är den röda tråden Atticus själv och hur han bemöter sin omgivning och handlar mot dem. Det finns så många exempel på hur han lyssnar på sina barn, tilltror dem förstånd och förnuft och låter dem växa til värdiga människor. I den andan försvarar han också Tom Robinson.

  Han får sälla sej till raden av goda fäder tillsammans med fosterpappan i Boktjuven.

  Scout berättar ofta om sin grannfru Madie och hennes Lane Cake. Jag reflekterade inte så mycket över den. Men den är tydligen också ett uttryck för den dubbelmoral som rådde i Alabama där man håller hårt på spritlagarna. Kakan den innehåller så mycket kall whiskey att “man blir full som en medelstor kastrull” om man äter för mycket. Recept finns också på länken.
  http://lolaskriver.wordpress.com/2013/01/

  • Roligt att du skriver om To kill a Mockingbird för den har jag verkligen blivit sugen på att läsa på senare tid. Tror att den ofta finns som klassuppsättning på gymnasieskolor, och är säkert en bra bokcirkelbok… Och visst är det så att författaren Harper Lee bara skrev denna enda bok? Undra vad det kan bero på…

   • Ja, så är det har jag också hört. Hon ger inte heller några intervjuer. Vad jag förstår så hade hon sagt vad hon hade att säja. That’s it.

  • Jag har också läst den här romanen. Vi hade den i en läsecirkel på ett annat forum. Ja, Harper Lee skrev denna enda roman. Man har misstänkt att hennes barndomsvän Truman Capote skrev boken, men jag vet inte om dessa teoriwer är avfärdade nu…? En del tycker att advokaten är FÖR godhjärtad. Jag för min del lider INTE av att människor är goda i romaner.
   Däremot kan man kanske tycka att flickan som anklagar Tom Robinson är litet väl “dum i huvet”, men hon är ju i sin tur styrd av fadern. Social misär.och mkt tragiskt.

   • Jag har inte hört nån kommentar om att Harper Lee inte skulle ha skrivit boken själv. Men det är häpnadsväckande att såna anklagelser dyker upp. Varför skulle hon inte ha skrivit den själv? Varför i all sin dar skulle han ha skrivit den åt henne? Han hade väl fått ut mer om han skrivit den själv. Den sortens självförnekelse från hans sida tror inte jag på.

  • teorier

   • Fascinerande författarskap, oavsett spekulationer kring spökskrivare. En enda bok, inga intervjuer. När man har skrivit en så viktig och stark bok, är kanske risken att fler böcker bara späder ut författarskapet.

    • Att hon aldrig skrev något mera kanske beror på, att hennes familj starkt ogillade “To kill a Mocking Bird”.
     Teorin att Truman Capote skulle ha skrivit boken är nog avvisad numera. Däremot finns han med som kamrat till Jem och Scout.
     Harper Lee och Truman Capote var mycket nära vänner, men hon blev besviken på att han inte försvarade henne, när hon utsattes för kritik på grund av boken.