• kerstintode gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Nobelpriset i litteraturNobelpriset i litteratur 2013-01-07 12:20

  SAMTAL I KATEDRALEN av Vagas
  Det var en saftig start. Fylld av matos, stanker, avgaser, förfall, djurplågeri, fylla och allsköns elände.
  Enda kvinnan inledningsvis är den vänt leende och ömma hustrun Ana. Hur kan man förbli så ljuv i en så rutten värld? Jag hade varit rasande, skrikit och levt om.
  Det började lovande. Men titeln Samtal i en katedral är missvisande. Något som direkt reddes ut och borde varit Samtal PÅ Katedralen -en sumpig restaurang med bra mat för en billig penning dit fattiga går för att betjänas av kineser och indianer.
  I börja tyckte jag att MVL var väldigt begriplig och lättillgänglig för att vara N-pristagare. Nu vet jag bättre…
  Han har en berättarform som jag skulle kalla rörig, men den är godkänd på högsta nivå. Och då använder man inte begrepp som rörig. Hellre då sammansatt, krävande, till och med nyskapande.
  Jag hörde på vetenskapsradion om strängteorin som ska kunna förena kvantmekaniken med relativitetsteorin och därmed förklara allting. Utmärkande för strängteorin är att dess branes (utan i)kan vara på flera ställen samtidigt. Svårt… mycket svårt. Hur kan man vara här och där på samma gång?
  Jo, för det kan MVL. Hans berättelse vrider sej fram som spiralerna i strängteorin. Handlingen utspelar sej samtidigt som den berättas. Nu och då snirklar sej om varann som i teorins spiral.
  Undra på att han fick nobelpris MVL. Det fick ju alla andra som var invecklade i de här teorierna, Planck, Einstein, Bohr och Schwartz och Green.
  Men jag kom igenom boken trots att mitt i dessa strängar pågår våldtäckter, hot och mord. Precis som vanligt.
  Jag råkade träffa en peruan samtidigt som jag läste boken. För honom beskrev jag mina intryck. Precis så är det i Peru, sa han. Vargas behöver inte hitta på nåt. Det är bara att se sej omkring.
  Nu minns jag att så sa Isabel Allende också i en tidningsintervju en gång.

  • Det var en rolig och innehållsrik kommentar till boken! Men jag tror inte jag blir lockad att läsa honom just nu. Efter att han hade fått nobelpriset 2010 läste min läsecirkel Tant Julia och författaren. Vi tyckte den var intressant, men en del tyckte den var svårläst. Vi lyssnade på hans lite långrandiga nobeltal den kvällen ser jag i vår läsecirkelsdagbok.

  • @Kerstin Intressant! När du väver in strängteorin låter det väl avancerat, men samtidigt är det en väldigt spännande bild av ett litterärt mästerverk. Ibland är litteratur och konst väldigt svårt att förklara. Frågan är om ens strängteorin hjälper oss där…