• kerstintode publicerade en uppdatering 2013-05-25 10:51

  ”Till den skrivande kvinnans försvar” av Jenny Diski.
  Hon är en fantastisk författare. Lite udda, lite grälsjuk, lite gnällig. Jag tror hon kände en själarnas gemenskap med Marie de Gournay som dessutom var ful och klumpig. Inget kvinnoideal således. Särskilt inte på sekelskiftestiden 1500-1600 då hon levde. MdeG har inga förutsättninga…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-04-28 20:51

  Smaken av Muriel Barberry

  Pierre Arthens ligger för döden i sängkammaren i sin parisiska paradvåning. I samma hus som Igelkotten Elegans. Rénnèe är portvaktsfrun fortfarande här. Hans framgångsrika liv är på väg mot sitt slut. Han är den uppburne och fruktade kulinariska experten, kritikern och gourmanden. Välkänd i hela Frankrike.
  Nu söker han…[Läs mer]

  • Det är faktiskt inte dumt att gå igenom en bok en gång till. Ingen regelrätt genomläsning, men stanna till ite vid de ställen man inte kommer ihåg riktigt. MB är definitivt en sån författare som har mer att ge än vad man fick ut första gången.

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-04-16 10:36

  Ru av Kim Thúy
  En så fin liten bok om Vietnamkriget i Sydvietnam. Den rika familjen med alla sina privilegier berövas allt utom sin stolthet och sin överlevnadsförmåga. De blir båtflyktingar och hamnar i Kanada och lyckas skapa en tillvaro där.
  Minnena tränger sej på och erfarenheterna präglar livet. I små korta kapitel beskriver författaren…[Läs mer]

  • Låter som en intressant bok. Jag har inte läst så mycket om Vietnamkriget. Har ju skildrats en del i filmer genom åren, men främst utifrån amerikanska soldaters perspektiv… Eller kanske har jag missat mycket…

  • Det här perspektivet har inte jag heller träffat på förut. Här möts verkligen öst och väst och det är ingen enkel sak.
   Rudyard Kipling har fått ge sej om att de “aldrig mötas de två”.

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-03-26 22:25

  Eftersom ingen kommenterat mitt inlägg om Uppdrag Sweet Tooths av Ian Mcewan fortsätter jag själv.
  Berättelsen vindlade fram i den snåriga och hemligstämplade värld som underrättelsetjänsten utgör. Hur Serena hamnade i den världen är en egen historia. Hon som ville läsa engelska på Cambridge, men tubbades av sin mor att läsa matte. Hon sök…[Läs mer]

  • Jag tyckte också mycket bra om denna bok, men av vissa anledningar hann jag aldrig läsa ut den. Jag tänker vid tillfälle gå tillbaka och läsa hela boken. Jag tycker sedan tidigare bra om Ian McEwan och när jag fick höra, att den här boken bland annat handlar om underrättesletjänst blev jag extra intresserad. McEwan och underrtels…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-03-26 22:14

  Ny finsk grammatik av Diego Marani
  En svårt skadad man kommer under kriget till en tysk sjukhusbåt i Trieste. Han är medvetslös och har helt förlorat minnet när han vaknar och även sitt språk. En tysk läkare av finskt ursprung anser att mannen troligen är finsk eftersom han har en jacka med ett finskt namn på sej. Där börjar den märkliga his…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-03-18 12:21

  Uppdrag Sweet Tooths av Ian McEwan
  efter tips av Husse.
  Ännu en bok med kvinnligt berättarjag och manlig författare. Bättre personskildring tycker jag och känner igen mej mer i dessa skildringar. Väldigt spännande hur det ska utvecklas. Som tur är så lever hon eftersom hon kan berätta. Men var finns hon? I ett fängelse, på ett sjukhus eller hemma…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-03-15 23:44

  I natt läste jag ut Vinterträdet. EM har förtrollats av Greta Garbos undanglidande gestalt. Hon låter sitt berättarjag Vendela Berg förtrollas av henne och väljer att följa henne som social secretary i en nunneliknande tillvaro. Ordnar allt praktiskt runt henne, ekonomi, kläder, hus, tjänstefolk i en aldrig sinande ström av krav.
  Vendela v…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-03-09 15:31

  Jag har beställt hem “Ny finsk grammatik” av Diego Marani. Den får ligga på hög till efter “Uppdrag Sweet Tooths”.
  Just nu avslutar jag “Vinterträdet ” av Ellen Mattson, så jag återkommer till den. Samtidigt har jag fascinerats av en liten vietnamesisk bok “Ru” av Kim Thùy. Små korta tankar från Vietnamkrigets dagar. Nån som läst?

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-02-26 16:08

  Ellen Mattsons Vinterträdet
  Just igår började jag på Ellen Mattsons Vinterträdet. Efter Räddare i nöden tog jag ytterligare en bok av J.D. Salinger, men det blev för mycket. Det slängigt tonårsaktiga i hans stil kan bara inhämtas i små doser. Så jag lämnade Franny och Zooey till förmån för Vinterträdet.
  EM hör till de man kan läsa flera böcker…[Läs mer]

  • I Vinterträdet är det inte en person som delar sej i två som i Grand Final i Skojarbranschen. Ja, om det nu var så.
   Istället är det två personer som ska föreställa samma. Skådespelerskan söker en dubbelgångare som kan ersätta henne i jobbiga situationer. En ständig stand-in i vardagslivet..
   Det har ju förekommit i verkliga livet också. Kejsari…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-02-25 17:41

  Dödssynden (To kill a Mockingbird) av Harper Lee

  Den här boken har blivit känd för sitt tydliga avståndstagande till den rasism som fortfarande rådde under 1960 talet i USA och alldeles särskilt i Alabama. Den stat som länge (kanske längst) höll emot det 13-de tillägget i USAs konstitution om slaveriets upphörande (1865).

  Boken utspelar se…[Läs mer]

  • Roligt att du skriver om To kill a Mockingbird för den har jag verkligen blivit sugen på att läsa på senare tid. Tror att den ofta finns som klassuppsättning på gymnasieskolor, och är säkert en bra bokcirkelbok… Och visst är det så att författaren Harper Lee bara skrev denna enda bok? Undra vad det kan bero på…

   • Ja, så är det har jag också hört. Hon ger inte heller några intervjuer. Vad jag förstår så hade hon sagt vad hon hade att säja. That’s it.

  • Jag har också läst den här romanen. Vi hade den i en läsecirkel på ett annat forum. Ja, Harper Lee skrev denna enda roman. Man har misstänkt att hennes barndomsvän Truman Capote skrev boken, men jag vet inte om dessa teoriwer är avfärdade nu…? En del tycker att advokaten är FÖR godhjärtad. Jag för min del lider INTE av att människor är…[Läs mer]

   • Jag har inte hört nån kommentar om att Harper Lee inte skulle ha skrivit boken själv. Men det är häpnadsväckande att såna anklagelser dyker upp. Varför skulle hon inte ha skrivit den själv? Varför i all sin dar skulle han ha skrivit den åt henne? Han hade väl fått ut mer om han skrivit den själv. Den sortens självförnekelse från hans sida tror inte jag på.

  • teorier

   • Fascinerande författarskap, oavsett spekulationer kring spökskrivare. En enda bok, inga intervjuer. När man har skrivit en så viktig och stark bok, är kanske risken att fler böcker bara späder ut författarskapet.

    • Att hon aldrig skrev något mera kanske beror på, att hennes familj starkt ogillade “To kill a Mocking Bird”.
     Teorin att Truman Capote skulle ha skrivit boken är nog avvisad numera. Däremot finns han med som kamrat till Jem och Scout.
     Harper Lee och Truman Capote var mycket nära vänner, men hon blev besviken på att han inte försvarade henne,…[Läs mer]

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-02-15 12:27

  Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren läste jg när den kom ut. Hade inte mycket att säja om den och skrev bara att det var en ungdomsbok lite twilight, men jag ville naturligtvis veta hur det skulle sluta. Det kanske är fel att säja twilight men vad är skillnaden mot fantasy?

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-01-12 10:57

  Lyssnar du på Lundströms bokhörna på lördagsmorgnar vid 8-tiden? Gör det! Ett så trevligt program. Idag var det Mons Kallentoft som berättade om sitt frosseri. Rent fysiskt verkar han klara av det. Han ser fortfarande magerlagd ut. Jag blev faktiskt lite orolig. Han är ju författare så han förminskar väl inte sina histortier.
  Sen kom en marockans…[Läs mer]

  • Vad menar du? Är Kallentoft hetsätare, eller vad…?
   När det gäller människors “läggningar” är det nog säkrast att tiga…
   Försiktighet anbefalles.
   Ngt som är tabu i vårt land är att “moralisera”.
   Som sagt, bäst att hålla sig till nutrala ämnen… :-)

  • Javisst, vilken pärla! Intervjun lyssnade jag till 2 gånger samma dag, Först slumrande, sedan beundrande!

  • Kerstin,
   jag ville kommentera en kommentar du hade för nån vecka sedan, den om att hålen att skriva i är så jäkla små. Har nån annan kanske redan gjort det, utan att jag ser det… Hålet är som en brevspringa i ett gammalt hyreshus! Men man kan sätta markören i nedre högra hörnet, på de där små prickarna, hålla nere och DRA UT området att skriv…[Läs mer]

   • Ja catalpa (kul att se att du också hittat hit), men rätt vad det är så kniper den ihop igen och man får dra på nytt och på nytt. Gillar inte det.

 • kerstintode publicerade en uppdatering 2013-01-08 18:33

  HALLARNA av EMIL ZOLA
  Nu har jag börjat på Hallarna. Den ska vara utläst till den 22 januari och jag har redan fått frågor om boken som vi ska diskutera i bokcirkeln Det moderna livet på Nationalmuseet.
  Det blir i anslutning till en tavelutställning från tiden vid förra sekelskiftet. Förra gången handlade det Bel-Ami av Guy de Maupassant…[Läs mer]

 • Visa mera