Forumsvar skapade

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #39409
   Kajsa Centre
   Deltagare

   Som Eva skrev så är språket är ytterst enkelt, på liknande sätt som en journalist ska skriva en nyhetshändelse – kort och koncist. Jag tror att Agota vill förmedla och redovisa sina berättelser för en bredare publik, jag har för mig att hon uttryckte att om hon skrivit på ungerska hade det blivit mer detaljerat. På detta sätt, att skriva på ett enkelt språk, kan hon istället nå ut till fler som flydde till Schweiz och som inte hade franska som modersmål. Att hon dessutom skriver så “Telegramaratat” tror jag är för att redovisa det objektivt. Hela processen att fly till ett annat land är en omskakande upplevelse och det är fakta, inget man behöver ge värdeladdade ord för att förtydliga. Man kan bilda sina egna uppfattningar av texten utan att författaren lägger känslorna och värderingarna i mun på en.

   De korta miljöbeskrivningarna tror jag är ett sätt att skriva, man behöver inte alltid ha miljöbeskrivningar. Istället tycker jag personerna lyckas beskrivas tydligt. För Agotas stil är inte miljöbeskrivningar relevanta utan det är citaten och det råa språket som lägger tyngd i stilen.

  • #38982
   Kajsa Centre
   Deltagare

   Huvudpersonen pratar om att han bytt namn och flyttat för att undvika det förflutna men jag upplever det som att han på något sätt längtar efter något i hans förflutna, kanske han har på känn att den Line han drömmer om ändå kommer från den tiden då han inte blir så chockad när han inser att det är Line från bardomen han väntat på. Han vill leva i nuet men hittar det vackra i dåtiden (i går). Citatet fastlägger, för mig, att hans tankar är kvar i det förflutna och det i sin tur påverkar hans ord, man litar inte på vad han säger. För mig är det därför självklart att han kunde tänka sig flytta tillbaka för Lines skull, då kommer hans sanna fram.

   Angående barndomen verkar det som att Tobias, eller Sandor, försöker övertyga läsaren om att den varit okej. Att han trivdes ute lekande men det är mest för att förtränga vad som händer runt om honom. Han försöker förtränga den genom att fly men genom att ta hans föräldrars namn visar det på att han på något sätt vill minnas, att han ändå hade en relation till de även fast den var komplicerad. Relationen till hans mor är komplicerad, han försöker förtränga det faktum att de är fattiga och tvingas till den livsstil de har då han skäms över henne. Samtidigt så döper han sig efter henne vilket man inte gör om man vill glömma någon helt.

Visar 1 svarstråd