• Julia Sandberg gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för ”Twist” av Klas Östergren”Twist” av Klas Östergren 2014-11-09 23:27

  Hej! Har precis gått med i bokcirklar och håller just nu på att läsa Twist. Ser att det var ett tag sen ni gick med i gruppen men kanske finns det fortfarande intresse att diskutera?

  • Vad roligt! Jag är halvvägs in i boken, sida 217.
   Något jag fastnade för (sid. 181) är när han ställer sig och tittar på den frånvända fåtöljen i hotellrummet.
   “- den hade sitt liv, utstrålade någon sorts närvaro just genom sin frånvändhet.”
   Märkligt att något kan vara närvarande just bara därför att det är frånvänt, frånvarande. Att en bortvänd rygg kan säga mycket mer än en rygg åt “rätt håll”. Någonting som sticker ut, som är fel ger oftast starkare känslor.
   Känslan av en gammal relation, där den ena lyser med sin frånvaro, gör närvaron av den personen starkare. Får en känsla av att han pratar om Ami och den allt mer komplicerade och komplexa person hon verkar bli sen den hon var på båtturen.
   Har du några tankar kring det eller andra saker?

  • Ja verkligen! Faktiskt så var jag rätt förvirrad i början. När han hoppade mellan berättelserna hade jag svårt att komma ihåg och hålla isär dem. Nu när jag läser mer kontinuerligt så hänger jag med lättare. Först blev jag också besvärad över att jag inte visste vad som var “viktigt” i berättelsen, nu tycker jag att det är de som gör boken så bra. Att en händelse som kan verka betydelselös ändå får ta sin plats, vilket gör karaktären mer trovärdig. Ibland läser jag på utan att lägga mycket vikt vid någonting och så plötsligt kan det dyka upp ett citat som träffar känslor, händelser, situationer etc. mitt i prick! Hade du några scener i boken som du tyckte extra mycket om?

  • Nu har jag precis läst ut boken och måste säga att den tog en vändning jag inte riktigt var beredd på. Det är också många gåtor som lämnas obesvarade. När man kommer till slutet är det svårt för både honom själv och läsaren och förstå hur han egentligen hamnade där. Började direkt läsa första meningen igen för att se vart den började och om det ens var samma bok…
   Det var en väldigt bra bok, det var framförallt alla miljö och relationskildringar som gjorde mig mest berörd. Framförallt relationen mellan huvudpersonen och Ami, och hans “relation” till Jeff. Antar att de båda var två relationer han inte kunde komma ifrån även om/när han ville.
   Har du läst annat av Östergren? Vad tyckte du om boken?