• Hej allihop! Tack för fina diskussioner både här på bokcirklar.se och IRL:)! Håll utkik efter fler cirklar till hösten.

 • Hej! Fyra veckor går så fort. Imorgon ses vi på Stadsbiblioteket på Götaplatsen och avrundar den här biblioterapicirkeln med samtal och fika. Kl 18, samling i entrén. Om du vill komma på avslutningsträffen, lämna en kommentar på det här inlägget eller maila till sofia.olausson@kultur.goteborg.se. Hoppas vi ses imorgon!

 • Hej! Ny vecka och nya diskussionsfrågor:

  Vilket/vilka är bokens tema? Vad tycker du är bokens budskap och vilka insikter och tankar tar du med dig från läsningen av ”Ett helt liv”?

  • Temat skulle kunna vara moderniteten. Hur det gick till när en liten alpby blev med elektricitet. Hur det påverkade levnadssätt och liv. Det är också en berättelse om ensamhet och isolation. Vad som stannade hos mig var långsamheten. “Han tänkte långsamt, talade långsamt och gick långsamt, men varenda tanke, vartenda ord och vartenda steg lämna…[Läs mer]

   • Hej, är sjukskriven för utmattningssyndrom. Börjar må lite bättre nu och kan läsa böcker igen vilket jag inte alls kunnat tidigare. Jag har just läst klart ett helt liv. Håller med ovanstående om att Andreas lyckas hitta någon mening, något att hänga upp sig på även i det lilla. Detta har givit mig visst lugn. Den lugna takten i språket påverk…[Läs mer]

    • Har också varit sjukskriven för utmattning. Det verkar vara vår tids sjuka. Jag vill absolut inte att samhället skall gå tillbaks till att vara som på Andreas tid. Däremot så har Anderas själv en speciell inställning till livet och de motgångar han möter som även jag uppskattar.

    • Jag är kluven till Andreas inställning och hur han hanterar livet. Ibland blir jag irriterad över att han inte ger igen mer. Samtidigt kan jag hålla med om att det är intressant med någon som är så “stilla”. Enda gången han verkligen säger ifrån är när hans hemske släkting tänker ge honom stryk.

  • En tanke som följer mig efter att ha läst boken är att alla människors livshistorier är värda att berättas, alla har något att tillföra. Vi behöver verkligen varandras berättelser. Dessa kan variera stort till innehåll, form och uttryckssätt, men är allesammans lika sanna och viktiga för det. Andreas Egger har sin livshistoria att berätta. Den b…[Läs mer]

   • Jag läste boken när den kom, så har den inte helt uppdaterad. Din analys Kerstin, är klockren! Det viktiga som jag kände när jag läste var detta med vikten av berättelser. Att vi också tar till oss andras berättelser.

    • Jag är också kluven till hur Andreas hanterar livet. Samtidigt har det varit givande att läsa om en människas liv som är så totalt annorlunda. Även om jag retar mig på det som Kerstin skriver, att han bara accepterar livet som det är och sedan går vidare.

 • När jag läser så funderar jag lite över vad som driver Andreas framåt hela tiden? Tålmodig, ihärdig och så ensam… Nu tar jag kanske i, för det var väldigt länge sedan jag såg filmen, men jag får lite Forrest Gump-känsla av Andreas Egger.. en oförtruten kamp vidare och vidare, med flertalet möten under livet. Möten som inte alltid verkar på…[Läs mer]

  • Det är en bra jämförelse! När jag läser om Andreas så tänker jag på John Williams karaktär William Stoner. Han möter också den stora kärleken och liksom Andreas så blir detta milstolpen i hans liv. Även om miljöerna är väldigt olika, bondska österrikiska alper och universitetsmiljö i USA så finns en liknande arbetsmoral,ensamhe…[Läs mer]

   • Österrike är väldigt konservativt fortfarande. Det finns också en stor skillnad mellan landsbygd och stad. När jag läser om Andreas blir jag rörd. Håller med Sofia om att han förhåller sig till sitt öde på ett för vår tid ovanligt ödmjukt sätt. Hur tänker ni andra kring slutet av boken? Det är då vi får veta lite mer om hans känslor inför det s…[Läs mer]

    • Hej! Har precis läst klart boken! Gillade den mycket! Till en början lite svår. Nu när jag avslutat så känner jag ett så skönt lugn. Det har varit en jobbig vår. Min mamma gick bort i april efter en längre tids sjukdom. Andreas sätt att leva sitt liv när det är som värst var skönt att läsa om. Han flyter med – och klarar sig! När sorgen var som v…[Läs mer]

     • Hej Lina! Så fint att boken gav dig någon sorts tröst och lugn! jag kan verkligen förstå den känslan. Det finns ju en press idag på att alltid vara utåtriktad och social. Om man jämför med livet som Andreas lever i boken så är det ju som natt och dag. Jag tänker att det är viktigt att låta sig själv vara osocial i perioder när man behöver det. Och…[Läs mer]

      • Hej Moa! Tack för ditt svar! Är vanligtvis social men just nu orkar jag inte vara det. Tror de flesta människor oavsett mår bra av att ta det lite lugnare under perioder. Som du skriver så finns en press från samhället att alltid vara igång. Tack igen för svaret.

 • Hej! Redan tisdag igen och dags för en ny omgång diskussionsfrågor här i onlinecirkeln. Den här veckan funderar vi på vem Andreas Egger är? Hur upplever du honom, hur ser hans relationer ut? Vad får du för intryck av hans relation till Marie, t ex?

 • Hej! Tack ni som var med på vår uppstartskväll den 5 juni! Nu startar vi vår biblioterapicirkel online här på bokcirklar.se. Varmt välkomna alla onlinare! Veckans frågor ser ni nedan.

  Torsdag 7/6 – Vi inleder vår cirkeldiskussion med att diskutera miljö- och historiebeskrivning och språk. Hur lever människorna i Andreas värld?

  • Jag tycker det är en fin miljö- och historiebeskrivning som ges. Har aldrig varit så jag vet inte hur nära verkligheten den ligger men nog känns den autentisk.

   • Håller med, Linda! Jag upplever språket som relativt återhållet men trots det tycker jag att man får en känsla för hur dramatiska omgivningarna verkar vara, med de höga bergen och de snöklädda topparna som omringar dalen och som i början av Andreas liv är ouppnåeliga, nästan gudalika, tusenåriga. Man får en förståelse för hur linbanebygget förä…[Läs mer]

    • Instämmer med båda Linda och Annica. Historiebeskrivningen läste jag med stor fascination. Det är ett hårt och skoningslöst liv Andreas får, men ändå värt att leva. Är inte säker på att jag själv klarat av det så bra som han gör. Samtidigt så blir han en kluven och ensam människa.

     • Livet är hårt och det är mycket som i förhållande till dessa människor blivit bättre. Barnaga och ett arbete som är snarlikt slaveri är företeelser som tack och lov numer är lagstiftat förbjudet. Sen finns annat i deras liv som är fint. Naturen och stillheten.

 • Jag hade gärna varit med på uppstartsträffen 5 juni, men har tyvärr inte möjlighet. Planerar att vara med den 26 juni.

 • Hej allihop! Vad roligt att så många vill vara med i vår biblioterapicirkel som drar igång nästa vecka! Till uppstartsträffen som äger rum på biblioteket har vi dessvärre bara fått in en anmälan. Är det någon av er här i gruppen som kommer på tisdag?

  Uppstartsträffen sker på Stadsbiblioteket på Götaplatsen i Göteborg, på tisdag 5/6 kl 18-20. Fika…[Läs mer]

 • Vi är inne på sista veckan. Får boken tummen upp eller tummen  ner, eller kanske något där i mellan? Beskriv vad ni gillade med boken och vad som var mindre  bra.

 • Det samhälle som beskrivs är präglat av rädsla och tystnad. Människor är rädda för att angivas, det sker hela tiden. Fast ännu kusligare är den tystnad som människorna åsamkar sig själva utan yttre tvång, De självcencurerar sina tankar och ord. Den här tystnadskulturen och rädslan för att sticka ut präglar alla relationer.

  • Instämmer!
   JOBBAR på ett ställe där en liknande tystnadskultur råder… Självklart får det inte samma konsekvenser om man bryter tystnaden som i Kallocain, fast rädslan för att göra ledning och chefer missnöjda är så stark att ingen säger något. De enda som uttalar sig är de som har ledningens förtroende…. Ja, så Kallocian har mycket att säga även idag.

   • Leo är till en början en vinnare i det sjuka samhället. Han tillverkar och uppfinner medlet kallocain. Med tiden så börjar han misstro systemet och till slut så drabbas han av rädsla för sin egen uppfinning. Boye inspirerades av nazityskland och sovjetkomunismen när hon skrev Kallocain vilket märks.

 • Äntligen måndag! Här kommer veckans fråga: Vad har personerna för förhållningssätt till samhället?

  • Leos inställning till samhället är till en början positiv, han lyder och gör det han skall. Sen ändras den långsamt. Hans fru har aldrig haft den inställningen vad jag förstår, vilket även gäller flera som får sanningsserumet.

   • Har nu läst klart hela boken! Det är därför jag inte svarat tidigare.
    Jag retar mig på Leos person. Han är så naiv och godtrogen. Samtidigt så är det bra och jag kan se många paralleller till dagens teknokratsamhälle där människor på liknade sätt som i Kallocain behandlas som schackpjäser utan att vara medvetna om det själva. Liksom idag så ä…[Läs mer]

 • Hej alla cirklare! Veckans fråga rör bokens karaktärer. Vad får ni för intryck av bokens personer? Är det någon karaktär som ni fastnar för mer än andra?

  • Jag fastnar egentligen inte för någon. Den jag är mest nyfiken på är Linda. Skulle vilja veta mer om henne.

   • Jag skulle också vilja veta mer om Linda! Hon ser genom det teknokratsamhälle hon är en del av och lider av det. Hennes sätt att hantera det får vi inte veta så mycket om. Tror det hade lyft boken ytterligare. Rissen får jag inget riktigt grepp om, mer än att också han tänker självständigt. Varken Linda eller Rissen är “duktiga” fotsoldater…[Läs mer]

 • Kommer det fler frågor idag?

 • Hej alla cirklare! Idag är det tisdag inte måndag, då den första frågan utlovades. Hoppas ni har överseende med det :-)
  inledande fråga den här veckan är hur ni upplever miljöbeskrivningarna i boken. Får man någon bild av hur det ser ut i t.ex. familjens hus och på Leos jobb? Vilken tid skulle ni säga att ni upplever att boken utspelar sig i?

  • Jag skulle tidssätta boken till början av 1900-talet med tanke på det språk Leo skriver på.

  • Jag kan sakna att det inte finns några miljöbeskrivningar. Trots det så finner jag boken intressant. Jag har inte läst klart än.

 • Äntligen fredag igen! Den här omgången frågor blir den här cirkelns sista, men fortsätt gärna diskutera i trådarna nedan. Vad tyckte du var det bästa respektive det sämsta med boken/läsningen? Får den tumme upp eller tumme ner? Har du några favoritcitat eller favoritstycken? Och slutligen, vem skulle du rekommendera den till?

  Ps. En sista påminn…[Läs mer]

  • Jag ger tummen upp. Jag skulle rekommendera den till de som är intresserade av hur vi diskuterar samhällsfrågor och religiösa ytteringar idag.

 • Idag är det fredag igen och här kommer veckans frågor!

  – Hur var det att läsa den här boken? Vilka känslor och tankar fick du och vad tror du att det beror på (handlingen, karaktärerna, språket…)?

  – Hur var det att se föreställningen och på vilket sätt skilde sig den upplevelsen från läsningen av boken?

  – Hur är egentligen språket i boken…[Läs mer]

  • Precis som sagts i tidigare diskussioner så är Stadsteaterns föreställning ljusare än bokens. Själv föredrar jag boken. Mycket av idéstoffet försvann i pjäsen, sen var det inte fel på själva föreställningen, bra skådis och regi.
   Språkligt så skiftar han mellan invecklade vetenskapliga resonemang och metafysiska spekulationer till högstämdhet och…[Läs mer]

 • Äntligen fredag och dags för nästa fråga! Fredag 26 – när muslimska broderskaper kommer till makten sker en rad förändringar. Vilka förändringar, och vad tror ni det får för konsekvenser?

  • Förändringen beskrivs som ganska friktionsfri. Den nya makten behöver inte ta i med så mycket våld, även om det uppstår kravaller (som tystas ner). Kvinnor fråntas de flesta rättigheter. Män som Francois blir vinnare. Den post som muslimska broderskapet kräver av socialisterna är Utbildningsministerns. De som kontrollerar barnen kontrollera…[Läs mer]

  • Självklart så får det stora konsekvenser eftersom det är utbildning man kontrollerar som Ina (ovan) tar upp. Det känns så bedrägligt och sorgligt alltihop. Sorgligt att ingen som inte är National Frontanhängare och rasist säger ifrån.

   • Jag läser det som en skildring av människans likgiltighet inför det som händer andra och instinkten att först och främst skydda sig själv. Men det är ju en oerhört svart och cynisk skildring av mänskligheten. Vi får hoppas att det i den verkliga världen skulle finnas fler som vågade säga ifrån!

    • Jag läser den också som en skildring av människans likgiltighet. Ser man boken som en dystopi så är det också intressant att jämföra den med t.ex. Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse. I Underkastelse så får vi följa en vinnare. Francois blir en vinnare när det nya samhällssystemet väl är satt. Off-Fred i Atwoods roman tillhör förlorar…[Läs mer]

 • Nu är ju egentligen bokcirkeln slut men jag har precis avslutat boken. Åh, fantastiska noveller, jag hade glömt bort hur fint Tove Jansson skriver med känsla som verkligen berör en! Jag läste inte Tove Jansson som barn utan först i vuxen ålder och nu ser jag fram emot att ta del av några fler av hennes böcker, Sommarboken har jag läst för länge…[Läs mer]

 • Idag fredag 19 januari drar äntligen bokcirkeln om Underkastelse igång! Välkomna hit. Under fyra veckor läser och diskuterar vi Michel Houellebecqs omsusade roman Underkastelse, i samband med Göteborgs Stadsteaters uppsättning som hade premiär 12 januari.

  Vi tänkte inleda samtalet med en fråga om huvudkaraktären François – vem är han? Hur framstå…[Läs mer]

  • François framstår för mig som lättledd, viljelös och allmänt livstrött. Uttråkad och blasé med den bästa tiden bakom sig. Hans tillvaro verkar ha stagnerat helt och han verkar varken ha lusten eller orken att ta sig ur det. Relationen till Myriam känns patetisk, i synnerhet när han romantiserar den i efterhand, efter att hon har flyttat.

   J…[Läs mer]

   • Olle svarade 3 år sedan

    Jag har sett föreställningen men ännu inte läst boken. I föreställningen så upplever jag nog inte att François är direkt lättledd. Däremot så reagerar han med total egoism. Han bryr sig enbart om sin egen position i Det nya Frankrike. Kvinnors rättigheter inskränks totalt, hans judiska flickvän blir tvungen att fly till Israel, på grund av den ny…[Läs mer]

   • Jag tycker att föreställningen förstärker François känslor för Myriam, framför allt genom minspel och kroppsspråk. Man förstår som publik att han känner mer för henne än han själv inser. Det är som om han inte kan förstå varför han hela tiden kommer att tänka på Myriam… Minns inte att jag tänkte så när jag läste boken.
    Över huvud taget tycker…[Läs mer]

    • Leo svarade 3 år sedan

     Har svårt att förstå hur man kan gilla någon i boken. Allihop är direkt motbjudande och Francois är värst. Visst, han minns Myriam och hennes fysik, men han gör ju inget för att hjälpa henne. Istället drar han sig nöjt tillbaka med sina tre fruar.

    • Jag kan hålla med om ovanståendes reflektion att François framstår som något mer sympatisk i stadsteaterns dramatisering. Ändå så kvarstår faktum att han inte hjälper Myriam när hon behöver hans hjälp, helt enkelt alla de judar som bor och lever i Frankrike.

     • Apropå miljöbeskrivningarna: Jag tycker universitetsmiljön är väl beskriven med korridorer, föreläsningssalar och lektorer i bruna kavajer och säckiga byxor.
      Sedan minns jag också särskilt scenen när Francois flyr ut på landet i sin bil och finner landsbygden tom och övergiven, med spår efter våld och kravaller och med människor som gömmer sig…[Läs mer]

      • Instämmer med ovan! Miljöbeskrivningarna är bra. Även av de olika parisiska kvarteren.
       Den scen du beskriver, är det när han åker till en liten oret där byborna tittar på BBC news och där får höra om kravallerna?

 • Hej allihop! Det har efterfrågats att vi fortsätter cirkla en vecka till. Så det är fritt fram att diskutera förra veckans frågor och framförallt ge boken ris eller ros:-)

  ”Och jag orkar inte fundera mera över vad allt det här kan betyda. Men det ser ju ut att gå bra. I alla fall är jag inte rädd för julen längre, sa Mumintrollet. Hemulen och Gaf…[Läs mer]

  • Åh, jag vill också fortsätta cirkla även nästa vecka! Har ännu inte läst de sista två novellerna och återkommer då.

  • Jag fortsätter gärna några dagar till, det kom så mycket helg emellan:)

 • Visa mera