• Immi Lundin gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Klassikercirkeln december – ”Familjen Vinge” av Maria SandelKlassikercirkeln december – ”Familjen Vinge” av Maria Sandel 2015-12-31 15:30

    December är kanske inte den lämpligaste månaden för läsecirkelverksamhet. Med jul och nyår blir det ju en del annat man måste ägna tiden åt. För dem som inte hunnit med att läsa och diskutera Maria Sandels Familjen Vinge håller vi cirkeln öppen ännu ett tag, samtidigt som januaricirkeln kring Selma Lagerlöfs Liljecronas hem börjar som planerat runt månadsskiftet.

    Jag vet inte om ni märkt det, men i mitten av december tillkom det en ny variant av Familjen Vinge på Litteraturbanken. Det är ursprungstexten,som publicerades för första gången som följetong i Social-Demokraten 1909, alltså fyra år före bokutgåvan från 1913, som vi läst. Det finns en del spännande skillnader. Så är till exempel de två sista kapitlen omkastade. Följetongsversionen slutar med ett kapitel som heter “Som icke har någon rubrik” och som i stort sett är samma som “Stjärnblomstrets öde”, alltså det näst sista kapitlet i bokversionen som handlar om den inneboende Larssons övergrepp mot sin värdfamiljs lilla dotter. I bokversionen följs det kapitlet av “Morsan får en dotter” med dess hyllning av sammanhållningen mellan de fattiga arbetarkvinnorna. Jag är nyfiken på vad ni tycker att den skillnaden betyder för helheten och vad som kan ligga bakom de här förändringarna!