-
Ida Norberg posted an update in the group Läs med Sundsvalls stadsbibliotek 4 år, 5 månader sedan
Kl 16-17 måndagen den 6 april diskuterar vi boken En ny tid av Ida Jessen. Du deltar i diskussionen genom att kommentera/svara på detta inlägg.
Ida Norberg posted an update in the group Läs med Sundsvalls stadsbibliotek 4 år, 5 månader sedan
Kl 16-17 måndagen den 6 april diskuterar vi boken En ny tid av Ida Jessen. Du deltar i diskussionen genom att kommentera/svara på detta inlägg.
Jag läste den för ganska länge sedan. Så här skrev jag i mina minnesanteckningar: “En så läcker liten behändig bok! Hon är trovärdig sin huvudperson i tidsperspektiv. Hon lägger inte ett modernt tänkesätt i någon som levde för snart hundra år sedan.” De frisinnade tankarna var också intressanta, en brytpunkt i samhällslivet, att även ge de fattiga en chans! Som vanligt, efter en givande bok var jag tvungen att ge mig in och läsa på lite mer om Danmark, kvinnohistoria osv, och det är inget tyngande tvång!
Jag håller med! En behändig lågmäld berättelse.
Jag tycker det händer massor mellan raderna så att säga. Att berättelsen långsamt flyter på men där anas något under den. Huvudpersonen är mild och lågmäld, men verkar ha något vilt eller extrovert under detta. Jag blev mycket besviken på att hon inte fick ihop det med Peter… Vart kom Erland ifrån liksom?? Jag ser fram emot fortsättningen. Jag kommer definitivt att läsa fortsättningen. Det finns också något aggressivt i boken – som att huvudpersonen tryckts ner, fast ändå inte på något ont sätt. Men boken är ju som en tryck-kokare – jag bara väntar på att det ska explodera…
jag har nog inte fått ut så mycket av boken. visst, man anar att det är mer som pågår, men det vet man ingenting om då det inte skrevs om. Jag var lite besviken på slutet. Var lite mer engagerad i början.
En fråga angående nästa boken: är formatet samma som i Aednan-boken … heter det prosalyrik?
Intressant ändå hur en bok triggar sina läsare annorlunda. Jag var mer otålig i början och ville att något skulle hända, sen kom jag in i rytmen och insåg att allt det där som man anar är en större berättelse än det som skrivs. Jag förstår ju att den här kvinnan har fått rätta sig efter läkaren hela sitt gifta liv, att hon räddades av honom eftersom hon antagligen var gravid (med Peter, som hon hade en passionerad historia med), att hon egentligen är en passionerad kvinna full av liv och känslor men har fått trycka ner detta i sitt liv med maken. Småstadsliv också, där alla känner alla och där det är viktigt att hålla sig väl med folk. Att hon är omtyckt i byn framgår också. Rosenlund (eller vad han hette – änkemannen) som kurtiserade henne utan framgång och till slut hittade en annan. hur hon alltså på något sätt lyckas lotsa sig fram på marker där det kan sluta med ryktesspridning osv.
Jag tror inte att I Oxögat är på prosalyrik, däremot verkar författaren skriva på dialekt, alltså ha med småländska dialekt. Det kan vara nog så krävande av sin läsare :)
är det småländska dialektet svårt att förstå? Jag förstår det skånska dialektet om jag anstränger mig, men inte norska. Är mest van med att förstår norrlänningar. (Jag har inte svensk som modersmål.) Jag måste kanske provläsa.