• husse gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för BoktokarnaBoktokarna 2020-08-30 14:17

    Jag har försökt att starta diskussionen om Fyren mellan haven. Jag får inte mitt inlägg att fastna på Forum. Jag försöker  här istället.

    Jag läste denna bok för ett par år sidan och tänkte redan då, att den skulle kunna passa som cirkelbok. Sedan hade jag nästan glömt bort den. För ett tag sedan såg jag ett inlägg på något diskussionsforum. En person ville starta en bokcirkel om just denna bok.
    Jag tycker, att en del av nöjet med att läsa skönlitteratur är att man kan på ett enkelt sätt genom böckerna resa i tid och rum. Därför uppskattar jag böcker, där handlingen utspelas i en annan tid eller på en annan plats, gärna båda delarna. Denna romans handling utspelar sig ju i Australien under åren efter Första världskriget.
    Dessutom behandlar den viktiga moraliska och frågor. Tom och Isabel handlar ju naturligtvis moraliskt och även juridiskt fel, när de tar hand om barnet, som de kallar Lucy. De kan ju inte veta, om båda föräldrarna är döda. En annan sak är hur man ska ställa sig till situationen,. När det börjar stå klart, att Hanna är barnets mor. Överflyttningen går litet för fort och den stackars Lucy-Grace förstår ingenting.
    Språk och personskildringen är bra, tycker jag. Likaså skildras miljöerna på ett bra sätt. En invändning har jag när det gäller personskildringen. Tom Sherbourne skildras litet för positivt, som om han hade alla förtjänster och inga fel. Sådana människor finns inte.