• Helena Nye gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Cirkeln NYECirkeln NYE 2013-03-24 23:04

  På sida 345 när Gustaf går till Rebeckas grav, säger han “du måste förlåta mig” om och om igen, men menar han då att hon måste förlåta honom för att han inte märkte att hon tänkte “ta livet av sig” eller för att han har skapat den där dubbelgångaren? Vad tror ni?

  • Jag tror att han säger förlåt för att han inte märkte att Rebecka mådde dåligt. Han försökte flera gånger fråga varför Rebcka ibland mådde dåligt men gjorde det aldrig. Han säger förlåt därför att han aldrig vågade fråga henne om hur hon mådde, på rikitigt. Rebecka ville också berätta men vågade aldrig heller. Hon var rädd att han skulle lämna henne men istället lämnade hon Gustaf.

  • Men får man reda på mer senare om det röda halsbandet som han lämnar på graven? För det var sista meningen i kapitlet så det verkade som en viktig händelse

  • När jag läste det tänkte jag att han menade atthan var ledsen för att han hade skapat den där dubbelgångaren och inte kunde kontrollera vad den gjorde. Men det ni sa lät ju mer troligt för Rebecka beskrev ju att det såg ut som att han ville ta upp det med hennes ätstörningar och fråga hur hon mådde nu. Så jag tror nog också nu att det var för att han trodde att han inte hadde märkt att hon mådde dåligt.

   Ja, jag tror också att det där halsbandet är något viktigt jag har försökt tänka mer på det men inte kommit på något. Vad har ni för tankar?

  • Men står det inte tidigare i boken något om det röda halsbandet? Har för mig att det är med någonstans…

  • Jo, jag har också för mgi det men kan inte riktigt sätta fingret på vart ifrån..
   Det kanske var något av de föremål som Vanessa och Minoo såg hemma hos rekotrn när de smög in där? Eller är jag helt ute och cyklar..

  • Jag tror att Rebecka har på sig det när hon levde men varför Gustaf har det då fattar jag inte. Kanske han tog det när han puttade ner henne, om han nu gjorde det.

  • Han kanske hade gett den till henne tidigare och fick tillbaka den utav sjukhuset som hennes personliga saker. Han lade den antagligen där för att han ville att hon skulle ha den och det kanske var ett till sätt att sägaförlåt på.