• Henrik Johansson gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för BarnboksvännerBarnboksvänner 2013-11-18 11:32

  Hej allihopa,
  jag hoppas på att kunna få lite mer liv i den här gruppen.
  Jag ska gästblogga i december och ett av de ämnen jag tänkte skriva om är barnlitteratur, fast inte så mycket nytt som äldre. Eftersom jag inte bara vill diskutera en bok tänkte jag att den här gruppen passar bra. Jag tänker skriva en del om Mary Poppins, som är oförtjänt bortglömd som litteratur, men lever som film och musikal. Och det vore väldigt intressant att diskutera vilka spår den äldre barnlitteraturen har lämnat i den nyare, samt hur olika medier samverkar. Hur har t ex vår bild av Mary Poppins eller Peter Pan förändrats med Disney’s filmer? Så man får gärna läsa PL Travers Mary Poppins de närmsta veckorna, eller om man inte har möjlighet till det: se filmen! Så  kan vi diskutera hur de skiljer sig åt, och kanske varför.
  Väl mött!

  • Så spännande! Jag älskade Mary Poppins som barn på 70-talet och filmen var mina barns stora favorit på 90-talet. :-)

  • Välkommen till bokcirklar.se Henrik! Jätteroligt att du är pigg på att bokcirkla :-) Jag som aldrig har läst en Mary Poppins bok, blir nyfiken på din gästblogg och dina tankar om Mary Poppins – vad är det som gör böckerna så bra? Varför ska vi läsa dem och varför har de gjort ett så stort intryck på dig, tror du?

   • Fram tills för några månaders sedan tänkte jag mest på Mary Poppins som en film och musikal, men så snubblade jag över en bok på ett vandrarhem på Österlen och blev förvånad över hur bra de var och att de är så bortglömda. Delvis gillar jag det här med att en “nanny” kommer in i en fin, rik familj och verkligen tar tyglar och bestämmer allt. Sedan gillade jag hur undanglidande Mary Poppins själv är. Det berättas inte genom henne, utan perspektivet varierar stort. Framförallt är ser vi världen genom barnens ögon. Jag tycker också det är spännande hur olika texter influerar varandra, och det är roligt att leta spår t ex efter den tidiga brittiska barnlitteraturen i dagens litteratur. Jag upplever den svenska barnlitteraturen, t ex genom Astrid Lindgren, som lantlig och nostalgisk, något jag inte har sett på samma sätt i den brittiska. Sedan är det intressant att se hur berättelser förändras genom olika media: film, bok, musikal osv.