• Hej allihop! Veckans diskussion rör tematik och handling. Vad tycker ni är romanens röda tråd? Finns det flera trådar? Finns det speciella teman som ni fastnat för?

  • Röda trådar är själva utställningen. Jag tycker det är kul att läsa om de olika utställningsdelarna och vart de låg. Mannen med åsnan tycker jag ger fin färg åt tidsskildringen. Den stora depressionen, kvinnorollen och den växande antisemitismen är också teman som styr bokens handling.

   • Hej! De röda trådarna är som Rebecca skriver Utställningen, växande antisemitism m.m. Det är intressant och kul att få följa dessa historiska skeenden genom ett “Göteborgsfönster” eller vad jag skall kalla det. Vet att en del kritiker velat ha mer fördjupning av personerna och händelserna, men samtidigt så gillar jag de här “nedslagen”.

    • Som flera uppmärksammat på förra veckans fråga så skulle boken mått bra av fler och bättre miljöbeskrivningar. Upplever det som att det är flera olika delar, som vävts ihop till en berättelse. Kanske det skulle kunnat bli en novellsamling som kretsade kring Göteborgsutställningen?

  • Volontärjournalisten Ellen (Den Nya Kvinnan) och hennes boende hos faster Ida knyter ihop de flesta trådar (Einstein och antisemitism, samt hithörande intrig och polisarbete, utställningen, olika nedslag i händelserna genom hennes närvaro som reporter, osv). Enorm framtisdtro och Sveriges ( via Gtbs) öppning mot världen med allt positivt kan ha med sig….denna känsla förmedlas och löper igenom hela bokens berättelse. Trots tunga frågor som antisemitism, domineras boken av en total “feel-good” bakgrung, enligt min upplevelse.

   • Jag är inte riktigt så kritisk till boken. Problemet är nog att det är svårt att genrebestämma den. Läser man den däremot mer som en äventyrsbok som ändå vill säga något om den samtid som den utspelar sig i så tycker jag den är riktigt underhållande.

    • Jag kan hålla med om att det är svårt att genrebestämma boken, men så är det med många böcker ur Hermanssons författarskap. Det är något jag vanligtvis uppskattar. De röda trådarna binds som Bokgalen skriver ihop av en framtidstro, kanske framförallt på teknologins område, och av en av hjältinnan Ellen.

   • Jag fastnade för det framtidstro tema som finns i boken. Hur det å ena sidan finns en sån entusiasm inför framtiden och vad den skall bära med sig – modernitet och samtidigt de reaktionära idéer som lever jämsides. Detta hade jag gärna sett mer av.

    • @miriam
     less than a minute ago
     Jag tycker ändå det finns ett spänningsfält kring Albert Einstein och den antisemitiska relativitetshataren Paul Weyland – det planerade mordet. Jag vet att när Marie Hermansson pratade om sin bok på ”trappa ner” i februari var det en del i mystiken runt att Einsteins försening av Nobelföreläsning pga ”mellankommande hinder” som triggade henna att ha med Einstein och skriva romanen

     • Jag kan hålla med ovanstående om att det är en intressant och spännande historia som berättas. Speciellt beskrivningen av hur Weylands krassa försök att kritisera och göra ner Einstein.

      • Hej! Har precis läst kapitlet när Einstein träffar Nils Bohr i Köpenhamn. Tycker det är ett av de bättre kapitlen. Miljöbeskrivning, personbeskrivning och den vetenskapliga diskussionen är underhållande.