• Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Klassikercirkel online: KallocainKlassikercirkel online: Kallocain 2018-03-12 12:58

  Äntligen måndag! Här kommer veckans fråga: Vad har personerna för förhållningssätt till samhället?

  • Leos inställning till samhället är till en början positiv, han lyder och gör det han skall. Sen ändras den långsamt. Hans fru har aldrig haft den inställningen vad jag förstår, vilket även gäller flera som får sanningsserumet.

   • Har nu läst klart hela boken! Det är därför jag inte svarat tidigare.
    Jag retar mig på Leos person. Han är så naiv och godtrogen. Samtidigt så är det bra och jag kan se många paralleller till dagens teknokratsamhälle där människor på liknade sätt som i Kallocain behandlas som schackpjäser utan att vara medvetna om det själva. Liksom idag så är det vagt uttalat vem/vilka som har makten. Något som går att utnyttja då folket inte har någon/några att beskylla orättvisorna på. Låt idioterna själva göra jobbet så kan de inte klaga sen… . Leo uppfinner sanningsserumet i tron att det samhälle han företräder är gott och att det därför går att rättfärdigas moraliskt. Sen är frågan om hans förhållande till Linda också påverkat hans vilja att uppfinna serumet. Han litar inte på henne. Detta att inte lita på någon är alltså även Leo drabbad av. Den här misstron som så många känner men själva förnekar är bra gestaltad. Istället för att tänka självständigt så låter de sig bli en del av en diktatur där varje invändning mot att det Det goda samhället verkligen gör medborgarna gott slås ner med våld.