• Äntligen fredag och dags för nästa fråga! Fredag 26 – när muslimska broderskaper kommer till makten sker en rad förändringar. Vilka förändringar, och vad tror ni det får för konsekvenser?

  • Förändringen beskrivs som ganska friktionsfri. Den nya makten behöver inte ta i med så mycket våld, även om det uppstår kravaller (som tystas ner). Kvinnor fråntas de flesta rättigheter. Män som Francois blir vinnare. Den post som muslimska broderskapet kräver av socialisterna är Utbildningsministerns. De som kontrollerar barnen kontrollerar framtiden. Varje barn skall ta del av islamisk undervisning. Pojkar och flickor förbjuds att gå i samma klass. Flickor får bara delta i vissa utbildningar som Hushållskola. Skolplikten upphörde i mellanstadiet, alltså vid 12 års ålder. Studiemedel avvecklades och de (män) som vill läsa vidare får göra det med egna pengar.Kvinnor får ägna sig åt lite konstnärliga och litterära studier innan giftemål ( som skall ske så fort som möjligt, vid unga år). Alla lärare skall vara muslimer.

  • Självklart så får det stora konsekvenser eftersom det är utbildning man kontrollerar som Ina (ovan) tar upp. Det känns så bedrägligt och sorgligt alltihop. Sorgligt att ingen som inte är National Frontanhängare och rasist säger ifrån.

   • Jag läser det som en skildring av människans likgiltighet inför det som händer andra och instinkten att först och främst skydda sig själv. Men det är ju en oerhört svart och cynisk skildring av mänskligheten. Vi får hoppas att det i den verkliga världen skulle finnas fler som vågade säga ifrån!

    • Jag läser den också som en skildring av människans likgiltighet. Ser man boken som en dystopi så är det också intressant att jämföra den med t.ex. Margaret Atwoods Tjänarinnans berättelse. I Underkastelse så får vi följa en vinnare. Francois blir en vinnare när det nya samhällssystemet väl är satt. Off-Fred i Atwoods roman tillhör förlorarna. Francois får tillbaks sin tjänst på universitetet med höjd lön, I och med sin ställning där får han också ta sig tre fruar. Off-Fred blir av med sitt jobb, hon tvingas in i ett system där hon inte får ha ett eget förhållande med en annan man/kvinna. Hennes eget barn tas ifrån henne. I den nya samhällsklass som hon kommer att tillhöra får man inte ha egna barn. Däremot så utnyttjas fertila kvinnor för att befruktas av härskarklassens män.