• Nu knyter vi ihop säcken! Vi diskuterar boken som helhet. Språk, miljö, tema allt diskuteras den här sista veckan. Får Tjänarinnans berättelse ris eller ros?

  • Jag har läst många dystopier, det här är garanterat en av de bästa. Uppkomsten av Gilead känns, som någon skrev, realistisk. Karaktärerna är fint porträtterade, miljöerna bra och jag gillar verkligen Atwoods språk. Mitt omdöme blir ros.

   • Samma här. Stor favorit! Men Atwood var redan favorit för mig :-). Denna bok läggs bara till topplistan av bästa dystopier jag har läst. Tack Gtb bibla för att ni tog upp boken som bokcirkel, det var trevligt att hänga med här! Ros på er också.

    • Boken växte under läsningen gång. Till en början hade jag svårt att enagera mig i Off-fred. Hon var så passiv. Sen under läsningen gång så förstår man varför. Jag tycker fortfarande inte speciellt mycket om varken Off-freds karaktär eller boken, men jag förstår psykologin bakom hennes reaktioner. Trots att jag inte är så förtjust i boken ger jag den Ros då jag har svårt att släppa den. Vissa bilder har etsat sig fast.

     • Det är en fantastisk dystopi. En av de bästa. Atwoods budskap som jag läser henne är att oavsett ideologi eller religion så finns faran var begäret efter makt. Ideologi och religion går att förklä. Själva förtrycket behöver inte komma ur ideologin eller religionen utan ur strävan efter fullständig makt. Sen kan man utforma begäret i fritt som man vill, men kärnan i förtrycket kommer alltid vara maktbegäret. Minnen av det förflutna bleknar och den nya generationen kvinnor saknar minnen av hur det var innan revolutionen. På så sätt får förbudet mot det skrivna ordet stor betydelse eftersom historien bakåt kommer att försvinna när de kvinnor som var med innan revolution dör. Boken får ros av mig, likaså tv-serien.

      • Jag hade liksom Jan lite svårt att få tycke för Off-Fred. Däremot så är det intressant med hur författaren lagt upp persongalleriet. Man får verkligen känslan av att personerna sitter fast i sina roller som ex. Marta, Tjänarinna eller Betjänt (om det nu är vad Nick kallas). Och samtidigt hur deras egna personlighet och individ slåss mot denna fastlåsning av deras person.

    • Tack Bokgalen och alla andra som deltagit! I början av december kommer vi att ha en ny cirkel online där ni bestämmer vilken bok vi skall läsa. Gå med i vår Vinterbokcirkel online och var med och välj bok: https://www.bokcirklar.se/bokcirklar/vinterbokcirkel-online-vilken-bok-ska-vi-lasa/

     • Jag ger boken Ros. Föredrog den framför tv-serien, trots att jag gillade serien jättemycket. Atwoods språk är fantastiskt. Har även anmält mig till Vinterbokcirkeln och föreslagit två böcker.