Forumsvar skapade

Visar 3 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #39582
   Margareta
   Deltagare

   Intressant med ett isolationistiskt Japan i en framtid. Om jag inte minns historien fel så har det hänt förr. Egendomligt med återgång till ett s.k. enklare liv utan maskiner men ändå verkar samhällsmaskineriet fungera på högre nivå. Titeln Sändebudet och att Mumei tydligen är vald till detta uppdrag är lite gåtfullt. Vad ska åstadkommas egentligen? Men han hinner dö innan. I alla fall uppfattar jag det så. I denna dystopiska bok är dock mycket värme mellan Yoshiro och Mumei.
   Jag upplever inte något underliggande hot. De har anpassat sig efter förutsättningarna.Boken är lågmält berättad och kanske lite långsam. Jag ger 3 i betyg.

  • #38296
   Margareta
   Deltagare

   Man kan fundera på hur man själv skulle reagera om man blev helt lämnad ensam bakom (eller är det framför) en sorts glasvägg. Det vore inte lätt att överleva ens med tillgång till en ko, ved och mjöl. Huvudpersonen har prövat på att mjölka och tror jag, även att slå med lie, så de praktiska uppgifterna går rätt bra för henne. Jag kommer att tänka på Robinson Kruse och Skogsliv vid Walden, en ofrivillig ensamhet och en frivillig. Hunden, katten och kon är hennes vänner och betyder ju mycket. Hela tillvaron kretsar kring det hårda arbetet för överlevnad, samtidigt som det ger meningsfullhet i hennes tillvaro.
   Tycker boken är värd 4. Tempot är lugnt och de filosofiska frågorna gör att boken stannar i minnet.

  • #36853
   Margareta
   Deltagare

   Tycker boken påminner både om “1984” och “Kallocain” med den lilla twisten att det är kvinnorna som styr och männen närmast är som en slavras. I själva berättandet har Schiefauer en nerv, som gör att man blir nyfiken och vill läsa mer. Visst är det en ganska grå, trist värld med manipulationer och styrande. Jag kommer att tänka på Kina, med till synes medgörliga medborgare. Men finns det inte trots allt en liten hoppfull framtidstro, symboliserad av födelsen av barnet?
   Boken får betyg 4 av mig.

  • #36006
   Margareta
   Deltagare

   Några tankar om Tillstånd av Axel Linden. Lättläst och med driv och nerv. Närmar sig en litterär prestation, vilket inte alla böcker i cirkeln har uppnått. Ger den betyg 3,5.

Visar 3 svarstrådar