Forumsvar skapade

Visar 5 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #24100
   Esterpauline
   Deltagare

   Firade Nationaldagen med att läsa denna bok. Ett ypperligt firande! Det är så roligt att få läsa en så väl skriven bok om en kvinna som historien har “glömt”, men som nu är återupptäckt. Författaren skriver lättläst utan att bli banal och jag gillar att hon skriver ut att hon TROR att det kan ha varit så här eller så där. En del biografier jag har läst är för spekulativa och de förlorar i trovärdighet när författaren lägger känslor och värderingar i huvudpersonens mun. Det är spännande med name-droppingen och beskrivningen av en gryende kvinnorörelse och deras frontfigurer. Dock saknar jag Elsa Nyblom. Hennes man “Mac” citeras, men Elsa själv lyser med sin frånvaro. Bremmer skriver också snyggt om de politiskt inkorrekta hos Ester Blenda. Hon skriver om tidens anda utan att försköna något.
   Nu ska jag störta ner i min källare och se om någon av hennes barnböcker finns i morsans kvarlåtenskap. Eller om jag har lånat dem på bibliotek som barn..

  • #23953
   Esterpauline
   Deltagare

   Vid en första genomläsning var jag så gripen av boken. De olika personerna, de dramatiska händelserna, flödet i språket. Så läste jag den en gång till. Jodå, bra nu också. Men nu blev andra infallsvinklar ännu tydligare. Vad är egentligen huvudtemat? Är det hur svenska samhället behandlade människor med funktionsvariation förr i världen, eller är det om en kvinna som måste bli 70 år innan hon tillåter sig att bli vuxen? Måste en vänta så jäkla länge?
   Understundom känner jag journalisten, debattören Axelsson genom texten. Och jag vet inte om det gynnar den skönlitterära gestaltningen.
   Ser fram emot att ses och språkas vid om boken!

  • #23486
   Esterpauline
   Deltagare

   Jaha. Jag gillar tunna böcker. En författare som inte vräker ur sig ord i alltför långan rad. Så det var med glädje jag tog mig an Mödrarnas söndag. Introduktionen var en smula förvirrande, till slut gav jag upp försöket att lista ut vem som var vem och tänkte: Äh, det löser sig. Och det gjorde det. Men därefter? Är det en glimt in i En förlorad värld sedd ur ett underifrånperspektiv….

  • #23347
   Esterpauline
   Deltagare

   Jag läste boken när den var sprillans ny. När jag läser era inlägg så kommer jag på att jag ska läsa den en gång till! Jag kommer inte ihåg alla detaljer, men den har ändå fastnat starkt i mitt minne. Just det här med att alla (svenska) emigranter inte gick någon lysande framtid till mötes och utsattheten hos dem som hamnade längst ner på samhällsstegen. Larsmo har varit ytterst flitig i sin research, han var här i Sundsvall i våras och talade om släkt- och personhistorisk forskning i anknytning till boken. Lysande! Ska nog Googla hos Kunskapskanalen om de kan ha något inslag, han är ganska flitigt förekommande på allehanda evenemang. var inne en sväng på loc.gov och där finns mycket material kring immigranter och även annan Nordamerikas historia, lite snårigt ibland, men en ypperlig samling länkar!
   Ser fram emot att ses den 30:e november!

  • #23011
   Esterpauline
   Deltagare

   Baksidestexten är en anings för mycket av det hele kan en tycka. När jag läst en bit undrar jag vart det stora dramat tog vägen. Men nu ska jag inte vara gnällig, det kanske tar sig när vi har fått oss de fyra barnens historier till livs!
   Det här upplägget: Intro – ett kapitel per barn/huvudperson – samt gemensam avslutning: heter det, eller kallas det något särskilt i litteraturvetenskapliga vindlingar? Åsa G

  • #23007
   Esterpauline
   Deltagare

   Ser fram emot att ses i levande livet i morgon och att få prata om detta stycke bok. Antar att en ska bli provocerad till det yttersta av de obehagliga scenerna. Eller kanske helt enkelt uttråkad intill evigheten amen?

Visar 5 svarstrådar