• Då var det dags för sista och Femte frågan. Hoppas ni tagit er igenom boken eller är nära slutet!

  Vad tycker ni om boken som helhet? Vad ger ni för betyg 1-5?

 • Nu är vi inne på andra bokcirkelveckan! Fjärde frågan:

  Finns det något i boken som ni inte tycker om? Något som ni vill ändra på?

  • Jag har lite svårt för boken… Kanske är det främst för att det inte är en sådan bok som jag är van att läsa. Den känns väldigt “folksagig” och för att hålla upp den genren så ger den inte så mycket karaktärsutveckling. Vore kul att läsa hur en mer van fantasy-läsare ser på det!

 • Solig fredag, ja då kan man ju också läsa såklart, på stranden eller i skuggan! Här kommer Tredje frågan:

  Vad tycker ni om handlingen? Går det bra att hänga med?

  • Ja jag tycker det går bra att följa med, men ibland får man påminna sig lite om vilka karaktärer som är vilka, bland de där kungasönerna och häxor med mera. Jag tycker den är underhållande men kanske att jag läser lite mindre intensivt efter halva boken. Jag hade nog velat ha mer detaljer från älvalandet och vad som finns där.

 • Regnig onsdag = läsdags! Här kommer Andra frågan:

  Vad tycker ni om karaktärerna? Tristran, Victoria, “den lille hårige mannen” eller någon av de andra?

  • Jag tycker att de känns ganska tunna som karaktärer, med flit! Liksom lite stereotypa för att passa handlingen. Lite platta… Eller? Någon tycker något annat?

  • Det är faktiskt inget jag har tänkt på tidigare, men nu när du säger det så håller jag med dig! Jag tror det kanske hänger ihop med “sagokänslan”, det känns ju inte som att sagor brukar ha så djupa karaktärsbeskrivningar? Jag har inte läst något annat av Neil Gaiman så jag vet inte hur hans personbeskrivningar brukar vara… vore intressant att…[Läs mer]

 • Hej och välkomna till denna bokcirkel som vi ska ha tillsammans under två veckor! Här kommer Första frågan:

  Vad tänker ni om byn och samhället Wall och bokens början?

  • Jag tycker byn och bokens början känns väldigt “sagolik”. Alltså, mer som en folksaga än sådan fantasy jag själv tidigare läst. Men jag är verkligen ingen expert på fantasy…

  • Ja, jag håller med om det sagolika. Jag blev lite besviken i början när jag läste, jag hade nog höga förväntningar för många har sagt att boken är så bra (och jag minns att jag gillade filmen). Jag tyckte den kändes tråkig. Men sen tycker jag den blev jättemycket bättre och mer underhållande när man får följa Tristran istället för hans pappa Dunstan!

 • Hej! Har ni kommit långt i berättelsen? Här kommer några nya frågor. Som vanligt får ni gärna lyfta helt andra tankar som väckts under läsningen:

  Har ni något citat eller någon mening som ni uppskattat särskilt mycket i boken?

  Hur skulle ni beskriva huvudpersonen Makepeace? Skulle ni säga att hon är en mer ensam karaktär eller en med allierade?

  • Hmm, jag tycker både och. Makepeace är en ganska ensam person, i och med att hennes förmågor ska hållas hemliga i så många sammanhang. Men för att klara sig tvingas hon också skapa allianser både med själarna som bebor henne och människorna hon träffar längs vägen. Och är duktig på det. Hon känns som en riktig survivor, tycker jag!

   Åh, jag har…[Läs mer]

   • Jag tycker att Makepeace känns ganska ensam men tänker att hon tvingats bli det pga sin uppväxt och mammans önskan att hålla sig lite under radarn. Hon har blivit sviken av både nära och andra och verkar vara misstänksam mot människor. Men hon känns hundra procent lojal mot dom hon verkligen litet på. En riktigt vän.

  • Jag kommer inte på någon rubrik eller citat jag fastnat för. Men gillar verkligen Hardinges språk, hennes miljöbeskrivningar. Det känns äkta. Ibland så äkta att dofter tränger ut genom berättelsen. Dofter av död och förruttnelser, av sjukdom och smuts.

  • Makepeace känns som en karaktär som hade haft många nära vänner om hon fått chansen. På det sätt som hon värnar med ödmjukhet om björnen hade hon också värnat om sina vänner, hon känns oerhört lojal.

 • Hur går det med läsningen? Här kommer några nya frågor att fundera på:

  De dödas skuggor mixar verklig historia (1600-talets England, konflikten mellan kung Karl I och parlamentet), fiktiva platser och personer (Grizehayes och familjen Fellmotte) och övernaturliga inslag. Hur tycker ni blandningen av fakta och fiktion påverkar historie…[Läs mer]

  • Jag tycker att blandningen av fakta och fiktion är väldigt intressant! Än så länge så känns det som att de båda delarna går ihop med varandra väldigt bra och det känns inte konstigt på något sätt enligt mig. Jag tycker att James verkar vara en intressant karaktär och hoppas få lära mig lite mer om honom längre fram och hur hans relation till Mak…[Läs mer]

  • Jag tycker att Lady April är en läskig och spännande karaktär, gillar de creepy avsnitten av boken.

   Inslagen av faktiska historiska händelser som vävs in i berättelsen känns som mer och mer självklara delar av boken ju fler kapitel jag läser. Jag var mer skeptisk till detta tidigare. Det är ju också ett ganska vanligt koncept i fantasy-gen…[Läs mer]

  • Jag gillar också blandningen fakta fiktion. Dels tycker jag det kan bli mer substans till berättelsen när en kan härleda den till faktiska historiska händelser och platser. Håller med om att Lady April är superläskig.

   Är väldigt nyfiken på björnen. Får känslan att den kommer spela en betydande, kanske avgörande, roll längre fram.

 • Nu drar vi igång den här cirkeln! Delta genom att svara på frågorna, berätta om dina tankar eller ställ helt egna frågor.

  Här kommer de första diskussionsfrågorna:

  Det är mycket som händer i början av boken. Vad fastnar du särskilt för? Vad tycker du känns mest spännande? Vad ser du mest fram emot att få reda på mer om?

  Påminner huvu…[Läs mer]

  • Jag har inte hunnit läsa så långt än men än så länge tycker jag att det är spännande vad som är fantasy (på riktigt) och vad som är typ vidskeplighet. Är det mamman försöker skydda Makepeace från ett riktigt hot eller bara ängslan över spöken.

  • Fysjutton det är så mkt hemskt som händer i början. Jag fastnar särskilt för Makepeace, gillar henne direkt väldigt mkt. Jag vill inte avslöja för mkt, men första natten som Makepeace sover ensam utan sin mamma hemma hos kusinerna är såååå obehaglig och gripande.

   “De travade sig fram över hennes inte, hennes försvarsverk. De hittade sprickor…[Läs mer]

  • Men jösses ja, så spännande och nervkittlande det är! Gillar också Makepeace jättemycket. Hon känns stark och cool, men inte på ett sånt där lillgammalt sätt som en del rediga unga kan beskrivas. Är så spänd på att läsa vidare.

  • Glömde nämna namnet. Älskar det, tänk så mycket det ryms i namnet Makepeace. Kanske också kan kännas som en börda?

  • Det känns som att det är rätt många trådar i berättelsen och i början tyckte jag att det var lite i vägen för historien om Makepeace.

   Jag kom att tänka på huvudpersonen Maika i fantasyserien Monstress, hon blir också likt Makepeace invaderad av en främmande kraft, ett sorts monster eller demon, som hon måste försöka kontrollera. Jag gillar verk…[Läs mer]

  • Jag tycker att det än så länge har varit lite svårt att hänga med i vad som händer i boken, speciellt i första början men förhoppningsvis så klarnar det upp längre fram. Annars så tycker jag att det känns spännande att få fortsätta läsa och se vad jag tycker under tiden eftersom jag väldigt sällan läser böcker som kan klassas som fantasy. Tycker…[Läs mer]

 • Tack för dessa fina två veckor! Hoppas ni har trivts! Här kommer de två sista frågorna:

  Finns det något som gjort stort intryck på er i boken? Finns det någon scen som hänger kvar hos er som läst klart boken?

  Nästa vecka syns vi här de som vill!

  [Läs mer]

 • Bokcirkeln närmar sig sitt slut, på fredag postar vi denna cirkels sista fråga!

  Senaste tiden har manifestationer och våldsamma kravaller ägt rum i USA efter att en svart man dödades vid ett polisingripande och svarta människors rättigheter har uppmärksammats runt om i hela världen. Vilka tankar/känslor/frågor väcker den här boken hos dig sett…[Läs mer]

  • “I dessa tider” (som man säger om allt nu) är det omöjligt att läsa den här boken och inte tänka på George Floyd och BLM-rörelsen. Jag tycker berättelsen är perfekt komponerad för att läsaren ska känna känslor av sorg, ilska och att allt känns otroligt orättvist. Det är smärtsamt påtagligt hur ett liv kan förintas så snabbt och så oåterkallelig…[Läs mer]

   • Det håller jag inte heller med om, just denna scenen och det abrupta slutet va så otroligt kraftfullt, det knockade mig verkligen. För mig blev den här boken, och framförallt slutscenen, en väldigt stark upplevelse just i förhållande till BLM. Det blev så verkligt att många behöver ha total kontroll på sig själv och sin omgivning för att inte väck…[Läs mer]

 • God morgon på er alla! 

  Tror ni att det finns ett budskap i romanen, något som författaren vill säga?

  Finns det något favoritcitat eller mening ni föll för? 

  • Detta med favoritmening eller citat, hmmmm, jag tycker att det var ganska ont om speciella eller tankeväckande citat. Jag har inga favoriter… Vad tycker ni?

   Det känns som att denna roman har ett starkt budskap att förmedla. Det är inte bara en roman för romanens skull, utan författaren verkar vilka förmedla orättvisan i samhället, och visa på…[Läs mer]

  • Den enda meningen som jag har fastnat för är nog den allra sista meningen i hela boken. Meningen “Och sedan, långt innan vi är redo, drar den vidare” är som en metafor för Jeremiah som försvinner chockartat från Ellies liv utan någon förvarning. Jag tycker att det var ett väldigt fint sätt att se på den hemska situationen och påminner mig…[Läs mer]

   • Jag tycker “prologen” eller vad man ska kalla den i början på boken är så himla fin. Där vi kan gissa vad som kommer hända.

    – Jag drömde om Miah inatt, säger jag mjukt
    […]
    – Var det en bra dröm?
    Jag rynkar pannan.
    – Ja… Jag tror det. Jag kommer inte ihåg allting.
    – Kom ihåg det du kan, Elisha, viskar Marion och pussar mig på pannan. Kom i…[Läs mer]

    • Filippa och Johanna era val av meningar är fantastiska!

     • håller verkligen med, vilka vackra meningar och stycken! Jag tycker boken är så vackert skriven men jag är så dålig på att komma ihåg just exakta citat, hur gör ni, skriver ni upp dom medan ni läser?

      • Jag tycker också det kan vara svårt att komma ihåg citat, oftast är man ju så inne i berättelsen! Jag skumläste början på boken igen för att få ihop prologen och slutet och då slog det citatet mig ännu mer eftersom jag visste ännu mer hur det skulle gå.

 • Vilka spännande diskussioner och kloka tankar som har kommit upp hittills. Hur långt har ni kommit i boken nu?
  Vi släpper några nya frågor inför helgen men det är som vanligt bara att välja mellan att svara på gamla/nya eller komma med en egen fråga.

  Vilka känslor väcker romanen? 

  Vad tänker ni om Ellie respektive Miahs familjerelationer? 

  • SPOILER ALERT!! Läs inte vidare om du ännu inte läst ut boken.

   Har jag läst klart boken och är så berörd, så knäckt, så arg. Men känner också en massa värme och kärlek. Jag brukar be mina vänner om bok- och filmtips för att få igång tårkanalerna. Är nämligen sämst på att gråta. Tyvärr har det inte gått så bra med dessa tips. Förrän nu! Var SÅ ta…[Läs mer]

   • Håller med om känslan! Jag tycker det känns som om vi bara får liksom “smaka” på Jeremiah och Ellies liv tillsammans och att det är så mycket vi borde läsa mer om – men så rycks liksom allt bort och tar slut. Helt abrupt, precis som det ju är i verkligheten. En otroligt stark känsla!

    • Jag håller verkligen med, helt knäckt! Och jag såg det inte komma, vilket känns märkligt med tanke på hur världen ser ut. Det blir så tydligt också, i och med det du säger Johanna att vi bara får smaka på deras berättelser, hur otroligt tragiskt det är att Jeremiahs liv tar slut så fort. Ledsen, arg och frustrerad!

     • Ja, verkligen en hemsk känsla av orättvisa! Hur hans liv som just då var så uppfyllt av kärlek och pepp bara rycks ifrån honom så plötsligt…
      Jag började fundera, innan det hände, på hur mycket som skulle hinnas med på de få kvarvarande sidorna. Att utgivningen av boken sker just nu ger en obehaglig aktualitetskänsla. Men tar även med mig Ellie…[Läs mer]

 • Ser att några bokcirklare har tillkommit, kul! Det är bara att hoppa in och svara på gamla och/eller nya frågor. Det går jättebra att komma med egna frågor med!

  Nu kommer några fler frågor att tänka kring, den här gången snöar vi inte lite på bokens karaktärer.

  Vad tycker ni om de olika karaktärerna?
  Finns det någon karaktär som ger större in…[Läs mer]

  • Jag tycker så mycket om Jeremiah. På ett sätt kanske han är “för” god, en för bra person liksom, för att vara en femtonårig kille, han resonerar vuxet kan jag tycka, men jag tycker inte det gör något. Han är liksom komplex på andra sätt. Och jag tycker ju väldigt mycket om honom och vill ju lära känna honom mer hela tiden.

   En annan grej, jag…[Läs mer]

  • Jag tycker om både Jeremiah och Ellie. Jag känner att de är ganska olika på en del sätt vilket är intressant eftersom det ger en större kontrast mellan de olika kapitlena när man håller på och läser. Jag håller med om att Jeremiah resonerar vuxet mellan Ellie är mer av en typisk tonåring som står för det hon känner och tycker. Än så länge så t…[Läs mer]

  • jag gillar båda huvudkaraktärerna i boken och hur man får följa dem i vartannat kapitel. Håller med om att Jeremiah känns vuxnare i sättet än Ellie som beskrivs mer tonårsaktigt.

  • Jag gillar karaktärerna sååå mycket. Jag gillar att bådas familjerelationer är komplicerade.

   Nej det märks verkligen inte att den är från 2006, det var inget i boken som jag reagerade över kändes gammalmodigt.

   Jag har kommit ganska långt i boken och känner inte riktigt att jag har kommit Ellie och Jeremiah nära än heller. Det finns en dista…[Läs mer]

  • Vad tänker ni om att Ellies kapitel är skrivna i förstaperson och Miahs i tredjeperson? När jag kom till bokens andra del tänkte jag att Woodson kanske skulle byta på perspektiv men så blev det inte. Det hade varit ett ganska intressant grepp tror jag.

   Jag tycker att författaren skildrar de båda huvudpersonerna på ett fint sätt, som att de ibl…[Läs mer]

   • Den där distansen som ni beskriver tycker jag också mig känna när jag läser och jag vill liksom få veta mer mer mer om J och E. Samtidigt tycker jag mig ändå få lära känna dem ganska bra. Det är så fint beskrivet om det där pirret man känner kring en person som man är kär i. Den där första förälskelsen. Tycker att Woodson fångar det på ett br…[Läs mer]

   • Det hade jag inte ens reflekterat över Björn! Att Ellies kapitel är skrivna i första person och Miahs i tredje. Varför? För att det på något sätt därför utgår från Ellie? Hennes kapitel är det första och sista…Intressant!! Jag såg dom som lika viktiga när jag läste dock.

 • Här kommer äntligen dom första diskussionsfrågorna! Hoppas alla har fått tag på boken, fysiskt eller som e-bok.
  Nu kör vi! 

  Vad har ni för förväntningar på boken?
  Och om ni har börjat läsa, vad fick ni för första känsla/intryck av berättelsen?
  Har ni läst någon bok tidigare som påminner om denna? 

  • Detta ska bli jätteroligt!

   Jag har stora förväntningar på boken, jag hoppas att den kommer ta upp rasism på ett vardagligt sätt, inte så fejkat eller tillgjort som det kan kännas i böcker ibland.

   Jag har börjat läsa och vill bara läsa vidare. Boken känns lättläst. Det känns som att det inte händer så mkt i den, allt sker i ganska lugnt temp…[Läs mer]

  • Hej alla!
   Tycker också att detta ska bli roligt! Jag har börjat läsa och håller med om att språket känns lätt att hänga med i och jag gillar än så länge det lite lugna tempot och att det hittills är karaktärernas inre känsloliv som man får läsa om. Blir spännande att se vad som händer längre fram.

  • Hej hej!
   Jag har precis börjat läsa boken och tycker att den än så länge känns ganska enkel att hänga med i. Jag tycker att det känns intressant att man får följa med de olika karaktärerna i vartannat kapitel, men hoppas på att man kommer få lära känna de olika karaktärerna lite mer. Jag hoppas att också boken kommer beskriva mer om karaktärernas…[Läs mer]

  • Jag håller med om att den känns enkel att hänga med i. Jag gillar verkligen Jacquelines språk, det flyter på så bra så jag har svårt att sluta läsa. Jag har läst Brown girl dreaming och Fjädrar sedan innan och har väääääldigt höga förhoppningar! Någon annan som läst något av henne innan?

  • Hej! Jag tycker om hur författaren beskriver huvudpersonerna Ellie och Jeremiah och deras liv. Det känns som att man får en klar och bra bild av vilka de är och vad dom går omkring och funderar på.

   • Jag har precis som Irja läst en del av Woodson innan och gillar verkligen hennes språk och hennes karaktärer! Särskilt gillar jag den som heter “Another Brooklyn” på engelska (tror inte den finns översatt). Väldigt pepp på denna!