• Elias Hillström gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Lyrikcirkeln 2016Lyrikcirkeln 2016 2016-11-01 16:41

  Hej alla och varmt välkomna till den här Lyrikcirkeln som nu lämnar Rut Hillarp och går över till Henry Parland (1908-1930)

  Jag som ska försöka leda den här cirkeln heter Elias Hillström och är bibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek. På biblioteket ordnar jag en mängd olika program och aktiviteter. Nästan alltid med någon slags anknytning till lyrik. De flesta måndagar kl 18 har vi något slags poesievenemang, ofta poesiläsecirklar. Eller uppläsningar, bokreleaser, samtal och liknande.

  Jag har alltså varit ledare för massor av cirkelträffar om en massa  olika poeter och diktsamlingar. Det här är dock allra första gången jag gör något sådant här via nätet. Också första gången själva diktsamlingen är en e-bok.

  Vid “vanliga” bokcirklar träffas man ju oftast i ett rum och dricker lite kaffe och småpratar sig sakta in i dikterna.  Jag brukar ofta börja de träffarna med att spela upp något videoklipp eller någon uppläsning om eller av poeten i fråga. Ofta från Youtube eller Podpoesi.  När det gäller Parland har jag letat runt lite men egentligen inte hittat något riktigt passande. Det finns några filmer om tillkomsten av den fina boken “Jag är en utlänning vart jag än kommer. En bok om Henry Parland”. Intressant men inget som skapar en inledande kontakt med dikterna i Idealrealisation. Går att se här: https://www.youtube.com/watch?v=XgFkB9iq7Wo

  Men man kan fundera på den boktiteln, om den kan ge någon nyckel till dikterna. Man kan också bläddra i boken (eller googla fram lite bilder) och fascineras av bilderna på den unge Henry och hans värld.

  Som punkt två brukar vi alltid göra en runda i cirkelgruppen där alla får nämna något de fastnat för eller förundrats över i den aktuella diktsamlingen. Som cirkelledare brukar jag här alltid vänta till sist, vill helst låta deltagarna sätta tonen och känna att ordet är fritt. Alla frågor och tankar kring dikterna är okej! Så vill jag också att det ska känna här. Jätteroligt om någon annan än jag börjar samtalet här. En favoritdikt, en fråga eller något annat. Jag återkommer om en dag eller två.