• DensisteMohikanen gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för BoktokarnaBoktokarna 2020-05-09 14:11

  Hejsan! Beklagar tekniken här. I flera dagar har man inte kunnat komma in på vår tråd om PESTEN. Åtm inte jag… Man kommer in på FORUM och sedan är det stopp. Har försökt mejla , men det går inte heller (!!). Jag har meddelat Husse och Arne att de (ni) kan börja diskutera. Det är fritt fram! Som jag meddelat i PM på Facebook beställde jag ett ex:ar av romanen den 24/4. Först häromdagen kunde jag hämta ut boken (sonen gjorde det åt mig). Nå, jag har läst över hälften. Mkt bra och skrämmande aktuell bok!

  Vänligen Mohikanen.

  • Jag kan inte kopiera av mitt inledningsinlägg, eftersom jag inte kommer åt det.Jag har inte skrivit det i Word, dumt nog.
   Ungefär så här tror jag att jag skrev.
   Jag läste romanen för ganska många år sedan och blev fascinerad av den.Jag tyckte, att den kunde passa som cirkelbok i dessa tider av pandemi.
   Som jag ser det kan man läsa boke på två plan, dels som en skildring av en pestepidemi, dels som en allegori, där pestan strå för den tyska ockupationen. Boken kom ut 1947, tror jag.
   Som pestskildring är den nog ganska korrekt, såvitt jag kan bedöma. Det är intressant att jämföra hur myndigheterna hanterade pesten i romanen med hur det går till idag i olika länder. Till en början förnekade man problemet. När det inte gick längre, tog man till vittgående åtgärder med förbud mot både ut- och inresor. Även pistförmedlingen stoppades:
   Samtidigt finns det en hel del i boken, som stöder tanken på, att pesten är en metafor för den tyska ockupationen. Några exemepl:
   På sidan 97 nämns att en staty av republiken är” smutsig och nerdammad”.
   Någonstans sktrå det, att man hela tiden hör ett trampande ljud. Det får mig att tänka på marscherande soldater.
   Författaren skriver om “sanitetsgrupper”. Det ser jag som en omskrivning av motståndsgrupper.
   Intressant är ju mannen Cottard, som trivs utmärkt under Pesten och är rädd för att den ska upphöra. Han är åtalad för ett brott, men under epidemin har myndigheterna inte tid att ägna sig åt hans fall.