• Cilla Dalén gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Klassikercirkeln januari- ”Liljecronas hem” av Selma LagerlöfKlassikercirkeln januari- ”Liljecronas hem” av Selma Lagerlöf 2016-01-16 15:35

    Men hörrni!

    VARFÖR heter boken Liljecronas hem!

     

    • Jag tänker såhär kring titeln: Liljecrona som levt ensam så länge i ett ångestfyllt mörker efter sin fästmös död (som han anser att han själv har orsakat) “hittar hem” hos Maja-Lisa. Att han till slut får frist från mörkret tack vare Maja-Lisas stöd och förståelse.

      • Jo, jag tänkte också så. Men det känns lite förminskande mot kvinnorna, de tre som är de viktigaste i berättelsen, att boken ändå får titel av något ganska litet i deras liv.

        • Jag vill tro att det är just det som är meningen. Att det är ett sätt för Lagerlöf att skildra kvinnors situation under den tiden; förminskande i och med brist på rösträtt osv. Att deras förmågor (i det här fallet tre kvinnors förmågor) i det stora hela överskuggas av en mans förmåga.

        • Det här är verkligen sant och intressant. Och en av utmaningarna med att läsa äldre litteratur, tillkommen i en annan tid med andra värderingar och synsätt. Har du läs kapitlet Liljecronas hem i Gösta Berlings saga? Det handlar om hur Liljecrona som är en av kavaljerna kommer hem men inte förmår stanna mer en kort tid och sedan ger sig av igen till Gösta kavaljerslivet. Trots att han älskar sin hustru och dem hemvärld hon skapar åt familjen. Väldigt bohem-romantiskt och ganska provcerande för oss som utgår från att män och kvinnor delar familjeansvaret. Kanske säger det en hel del om vad som hänt under det senaste seklet?

          • Ah, det kapitlet har jag glömt bort. Det kan ju vara en förklaring då, att boken ska anknyta och förklara vilket hemmet är och hur det tillkommit – med tanken att läsaren känner till storyn från Gösta Berling.

    • Hem används på flera sätt, dels det hem som Maja-Lisa skapar och dit Liljecrona kommer (på sista sidorna i boken) och återvänder till (i Gösta Berlings saga), dels musiken som är Liljecronas hem sedan hans ungdomsår. Och att han åter hittar sitt hem tack vare Maja-Lisa. Men bokens titel är lite överraskande med tanke på att berättelsen utgår från kvinnorna.

    • Kanske är det ett försäljningsknep! Om läsarna var bekanta med Gösta Berlings saga så kanske titeln lockade? För övrigt handlar det om en tid när en kvinna antingen står under sin fars förmynderi (och då också har hans namn) eller under sin makes (och då under hans namn). Liljecrona kan läsas som ett familjenamn och som den identitet som blir Maja-Lisas. Jag tänker också att namnet har en näst intill feminin klang, en brudkrona av liljekonvaljer.