• Cilla Dalén gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Litteratur från AfrikaLitteratur från Afrika 2013-02-11 16:03

  Kul! Och för mig som bara reser (nästan) i böcker så är ju sån litteratur en höjdare! Mycket bra ungdomsbok är “Spela för livet” av Michael Williams. Jag lärde mig massor som jag pinsamt nog inte hade en aning om! Jag har aldrig funderat över invandringen till Sydafrika från grannländerna till exempel.

  • Den måste jag läsa – prenumererar på nyheter från mitt bibliotek om Sydafrika, men den har jag missat.

   • Det var den som jag gjorde en liten bokpratsfilm om, som inspiration för elevernas filmande :)

    • ”Spela för livet” av Michael Williams. Låter som en bok jag också måste läsa. För att lära mig mer om landet… Tack för tips!

    • Cilla – kan du inte säga lite mer om vad den handlar om? Invandringen och möjligheten att skylla en del problem på den finns där som hör!

     • Förstår inte riktigt din sista mening, Maud? Men boken skildrar i alla fall två bröder. Den yngre brodern tar ansvar för den äldre som är utvecklingsstörd. Deras mamma och alla släktingar i byn i Zimbabwe dödas och killarna bestämmer sig för att försöka ta sig till Sydafrika där deras pappa eventuellt finns. Det är en hel del hemskheter i boken, och den är bitvis väldigt sorgligt. Men en fin kärlek mellan bröderna och även solidaritet mellan andra människor gör att boken ändå blir någon sorts positiv upplevelse.

      • Vad jag menade var att jag upplevt att folk har fördomar mot många som kommer från andra länder till Sydafrika, liksom vi ser här i Sverige. Sydafrika framstår ju ofta som ett drömland för fattiga i grannländerna.

       • Aha. Ja, det där med invandringen till Sydafrika hörde till det som jag fick ett litet hum om genom att läsa den här boken. Hade noll koll tidigare. Jag har inte boken tillgänglig nu, den är på jobbet, men att det var svårt för bröderna när de kommit till Sydafrika är helt klart.

  • Nu har jag läst Spela för livet – Now is the time for running, bättre titel på engelska! Den är hemsk och kanske inte lämplig för känsliga elever på högstadiet? Men skildringen är säkert realistisk, även om massakern inte var en vanlig händelse i Zimbabwe under den svåra tiden. Sedan skildras hur det är att vara illegal flykting, både i Johannesburg och med utgångspunkt från andra verkliga hemskheter i Kapstaden, där huvudpersonen lever på gatan. Lite ljusning i slutet kring fotbolls-VM och engagerade vuxna.