• ChristofferNye gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Narnia NYENarnia NYE 2013-04-18 21:52

    Jag har inte sett filmerna och kan tyvärr inte referera till de eller besvara dina liknelser om filmerna utvecklat. Jag tänkte väl att Aslan var lite väl lik Jesus för att det skulle vara ett sammanträffande. Jag undrar varför han valde att göra honom till ett lejon, kanske för att lejonet ofta beskrivs som majestätiska och djurens konung. C.S. Lewis kanske ansåg att Jesus var de egenskaperna, att han var människornas konung.

    Jag håller med om att Caspians personlighet är känns lite för lugn. I och för sig har han blivit uppvuxen av barnskötare som verkar vänliga och de kanske har haft en influens på Caspians personlighet. Du säger att “Caspian är en hyfsat arg och vildsint karaktär” vilket jag inte kan hålla med på. Jag anser att Caspian är en ganska lugn och stillsam person. Men om man tänker på hur hans barndom har varit tycker även jag att han borde ha mer “dåliga” känslor, som du sa, liknande sorg och vrede. Jag tycker även att om han växte upp med Miraz borde Caspian blivit lite mer egoistisk och makthungrig liknande Miraz. I och för sig var Miraz inte den personen som uppfostrade Caspian. Jag vet inte när Caspians föräldrar dog, om Caspian han leva några år med dem. För de första åren är ju de åren som bestämmer mest hur ens personlighet ska bli. Caspians föräldrar kanske var väldigt omtänksamma och kärleksfulla och det är därför Caspian har lärt sig lite från dem och liknar knappt Miraz på något sätt alls.

    Jag undrar lite om “smarta” djur, sådana som är lika intelligenta som människor (i vissa fall ännu smartare) och “vanliga” djur. När går gränsen mellan djur med medvetenhet och djur utan och hur går det till? Är det så att vissa generationer med medvetna djur föder omedvetna djur? Eller är det att medvetna djur helt plötsligt förlorar medvetandet? En anledning till att de medvetna har minskat medan de omedvetna har ökat kan vara att de medvetna djuren inte har fått så många barn eller blivit dödade av telmariner, medan de omedvetna har fått fler och fler barn.

    Det är ännu ett exempel på att boken är skriver för lite yngre personer, som kanske inte reflekterar och analyserar det som står i boken så mycket. Jag trodde att boken var skriven för äldre personer och med ett lite svårare och äldre språk. Jag märker nästan inte att boken är skriven för ganska många år sedan, för språket är så pass modernt. Men Marcus sa till mig att boken är lite äldre skrivet i de engelska versionerna, både i ordvalet och i språket. Jag vet inte om de översatte boken lättare med flit, eller om den som översatte boken kanske var van med att översätta barnböcker och tänkte inte så mycket på de ord som den personen valde.