• ChristofferNye gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Narnia NYENarnia NYE 2013-04-16 21:57

    Ja, många händelser i boken verkar lite ologiska och man märker verkligen att boken är skriven för yngre personer, båda i språket i boken och i de lite ologiska händelserna. Det känns även som att C.S. Lewis har skapat en “god” sida och en “ond” sida, vilket aldrig är i verkligheten. Det som är närmast en konflikt som är god mot onda, är i de länder med stora terroristproblem, som grupper liknande Al Qaida. Att då kan terroristerna tänkas som onda och det är ofta på det sättet media skildrar dem. Men många har växt upp på det sättet och vet inte vad de gör fel, många gör det för det är det enda sättet att skaffa mat och försörja sin familj. Regeringen som terroristerna slåss mot är ofta inte heller helt goda. Det gör att boken känns lite mer barnslig, för många barn tänker att i krig och konflikter är det alltid onda mot goda.

    En sak som jag har kommit att tänka på är att Aslan, är lite som Narnias version av Jesus. Att han framställs som den “goda”, men har många emot sig. I en av de förra böckerna i serien lät Aslan sig dödas på det magiska stenbordet av sina motståndare för att senare återuppstå. Det kan jämföras med när Jesus lät sig dödas av sina romerska motståndare (med lät menar jag att han inte gör något motstånd) på korset, men återuppstår tre dagar senare. Aslan och Jesus är också båda väldigt överseende personer. Som till exempel när Jesus hängde på korset och bad för de personerna som döda honom, han sa till Gud att förlåta personerna som dödade honom, de inte visste vad de gjorde. Aslan är även en person som ingen vet mycket om. Till exempel i Narnia vet ingen varifrån han kom. Han går och försvinner även till och från Narnia. De säger i boken att Aslan inte har varit i Narnia på flera hundra år, och att många hade slutat tro på honom, när han visade sig igen. Han kanske gör så för att gammelnarnianerna ska fortsätta tro. Det gjorde även Jesus, när han dog trodde inte många på honom. Många av hans lärjungar hade till och med slutat tro på Jesus som Messias när han dog, för de tyckte att han hade kunnat undvika sin korsfästning om han verkligen hade varit Guds son. Då kom han tillbaka efter tre dagar och alla förstod att det här inte var en vanlig människa.

    De händelserna tycker jag liknar varandra mycket och jag undrar om det bara är en slump eller om C.S. Lewis tänkte på det när han skrev boken.