• ChristofferNye gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för Narnia NYENarnia NYE 2013-04-11 22:18

    Du har rätt i att det kan bero på att Caspian redan har några djur från gamla Narnia på sin sida. När jag läste igenom de sidorna igen insåg jag att kentauren Stormvind var siare och stjärnskådare. Han kanske hade sett Caspians goda tankar eller läst framtiden och sett att Caspian inte kommer svika det gamla Narnia. Det skulle även kunna vara för att Narnianerna skulle vilja ha en förändring i samhället, där makten skulle gå till de gamla Narnia, och var redan redo för ett krig innan Caspian kom. De hade ju alla vapen och rustningar för ett krig.

    En annan sak som jag har märkt om boken, är att den är väldigt uppdelad mellan könen. Som på sida 117 då de har dödat en björn och ska flå den, då fick Edmund och Peter stanna kvar och flå björnen medan Lucy och Susan gick iväg för det var för vidrigt. Det har även vart liknande händelser, som till exempel när Lucy fick en kniv i en annan bok av jultomten, men fick inte använda den i annat är självförsvar, för att små flickor inte borde slåss. Men Edmund, som inte var mycket äldre fick slåss.
    Det är en stor skillnad från dagens böcker, där tjejer och killar ofta framställs som helt jämlika, ibland framställs tjejer som tuffare än killar för att vara mer rebellisk mot de äldre böckerna. Om man läser många nya böcker och många gamla böcker inser man att det verkligen är så. Att tjejer oftast framställdes som det svagare könet förut, men framställs ofta som det starkare könet i många böcker nu.