Forumsvar skapade

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #25054
   Carin Collén
   Deltagare

   Jag började läsa den häromdan och blev genast intresserad av upplägget, om detta hade hänt hur hade det blivit då. Svårt att inte dra en parallell till dagens USA ledning. Ska bli spännande och kanske skrämmande att läsa vidare.

  • #23939
   Carin Collén
   Deltagare

   Hej!
   När jag svarar på något av dina inlägg, Ida, så hamnar svaret längst ner i tråden och inte direkt under ditt. Ska det vara så eller gör jag fel?
   /Carin

  • #24065
   Carin Collén
   Deltagare

   Hade samma reaktion på första meningen, men den lyckades inte hålla kvar mitt intresse. Trots att jag börjat läsa den två gånger fastnar jag inte. Ska låna den som pappersbok och ge den en tredje chans. Vissa böcker klarar jag inte av att läsa i e-format, de kräver att jag kan vända och vrida, läsa baksidan, lätt gå tillbaka i texten osv.

  • #23952
   Carin Collén
   Deltagare

   Det är många tankar som drar åt olika håll i förhållande till EBN. Jag skulle vilja veta mera om hennes drivkrafter. Komma in i hennes huvud och höra vad som driver henne, är det en vilja att bidra till förbättringar, ett behov av synas eller ren äventyrslusta, eller lite/mycket av varje. Lusten att skriva skulle också kunna vara en drivkraft men det verkar mer vara en belastning, något hon ramlat in i.
   Å ena sidan har jag stor förståelse för hennes bror när han skriver det desperata brevet om hennes egoism som orsakat mamman och hela familjen så stor oro och smärta. På andra sidan finns Carins brev där hon beskriver all omtanke och glädje som EB står för i deras liv. Jag hade nog gillat att ha henne som kompis men blivit galet oroad som syster.
   Så tragiskt att sluta sitt liv alldeles för tidigt, bortglömd i drogberoende, fysiskt förfall och bitterhet. Det framgår inte riktigt i boken men hon verkar ha “skrämt” bort alla sina tidigare vänner förutom Carin som stannar in i det sista.

  • #23938
   Carin Collén
   Deltagare

   Är Ester naiv? ja det tycker jag, men hennes sociala tillhörighet och de kretsar hon rör sig har stort inflytande över hennes tänkande och skrivande, t ex Hjalmar Lundbohm och Herman Lundborg (nån fler än jag som har svårt att skilja dem åt) så även om hon gör uppror mot mycket är hon ändå en produkt av sin tid. Idén om att “lapp ska vara lapp” får stöd i hennes bok genom den positiva men exotiserande bild som hon skriver fram och den hjälpte inte samernas i deras eget pågående arbete för att organisera sig och behålla sina rättigheter.

  • #23935
   Carin Collén
   Deltagare

   I går kväll hittade jag av en slump en dokumentär om Elsa Blenda på SVT-play. Tyvärr låg den bara kvar några timmar till så den går nog inte att se nu. I dokumentären, tror att det var K-special, fick man se målningen. Hon ligger påklädd på en säng med en luta? i famnen. Där berättades det att hon sålde tavlan i slutet av sitt liv när hon hade det svårt ekonomiskt. Jag hittar den heller inte på nätet.

  • #23897
   Carin Collén
   Deltagare

   Jag tycker nog att jag kan förstå deras reaktion. Dels att bli förda bakom ljuset under tiden Ester “lekte” piga dels att inte ens i efterhand få veta att de skulle bli omskrivna i artiklar och i en bok. Tänkte först att hon var en ung entusiastisk person som inte funderade på vilka konsekvenser det skulle få för familjen. Men hon hade ju redaktionen och även Elin Wägner med sig som uppmuntrade arbetet så då föll den tanken. Kan det finnas ett nedlåtande synsätt från storstadsborna gentemot landsbygdens bondebefolkning som gjorde det tillåtet. I Esters brev till bondmoran Ida och pigan Sigrid där hon förvanskar sanningen om sitt eget uppdrag och nästan lismande rosar deras hårda arbete ger i mina ögon intryck av att hon inte tar deras reaktion på allvar. Hur ser ni på det?

Visar 1 svarstråd