• Mycket bra och intressant roman! Tänk att den är skriven för nästan 200 år sedan. Och av en man.

    Kan romanen också varit ett inlägg i diskussionen om skråväsendets upphävande? I Frankrike upphävdes skråväsendet 1791, i Sverige 1846, dvs bara 7 år efter romanen publicerades.

    Sara är en entreprenör och innovatör inom ett manligt arbetsområde. Hon planerar för hon ska kunna försörja sig även när hennes mamma dör och inte längre kan “skydda” henne. Hon vill vara en självständig person och inte vara beroende av att en man ska försörja henne, hon kan och vill klara sig själv. Men det innebär inte att hon vill avstå kärlek och relation med en man. Hon har en tydlig bild av hur hon vill ha det och tycks få med sig Albert i sitt tänkesätt ganska enkelt.

    • Fast lite förvirrad är han allt där i Arboga när han inte vet hur han ska tolka henne! Och visst tar det på hans manliga självkänsla när han tänket att henne spelar det ingen roll om han kom tillbaka till deras rum eller inte…(s375 1850) Mycket gott humör tycker jag i skildringen av hur Albert inte alls kan sätta sig in i Saras sätt att se på saken…

    • Jag har just läst inledningen till 1850-versionen (hade läst 1838). I inledningen står bl a att romanen är ett “aktuellt inlägg till förmån för kvinnors arbetsrätt” och att den kom lagom till reformeringen av näringsreglerna vid 1840 års riksdag. Har inte letat efter om Almqvist ändrat något i texten 1850 m a a den förändrade lagstiftningen. Någon som vet?