• Benedikt gjorde en uppdatering i gruppen Grupplogga för ”Jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson”Jag heter inte Miriam” av Majgull Axelsson 2014-06-08 12:59

  Som tillägg; från

  http://www.nyhetsverket.se/nyhet/17153/Rom-i-Sverige

  Romer kommer till Sverige år 1512 och deras ättlingar, resandefolket lever ännu kvar i vårt land. De finska romerna är också ättlingar till denna första kontingent romer.
  1637 stiftade svenska staten förordningen ”placat om taternes fördrivning av landet” där det föreskrevs att alla medlemmar av detta folkslag skulle lämna landet före den 8 november 1638 och om någon grupp eller familj påträffades efter detta datum så skulle männen utan föregående rättegång hängas och kvinnor och barn genast förpassas ur riket.
  1914 stiftades en lag i Sverige om att inga romer fick komma till vårt land och den lagen upphävdes 1954, vilket som konsekvens, bidrog till att romer som skulle kunnat få en fristad i Sverige, istället hamnade i Hitler koncentrationsläger.
  Fram till 1959 var romer förbjudna att bo längre än tre dagar på samma plats i vårt land. De saknade också de rättigheter som övriga svenskar såg som självklara; sjukvård och skolgång.
  2011 utvisas fortfarande romer ur Sverige och nekas de rättigheter som andra medborgare i det nya Europa åtnjuter.

  ”Det verkliga lackmustestet för ett lands toleransnivå är hur landet ifråga har behandlat de romska grupperna.”
  Vaclav Havel