Forumsvar skapade

Visar 1 svarstråd
 • Författare
  Inlägg
  • #39694
   Annica
   Moderator

   Jag håller med, boken stannade kvar hos mig. Mångbottnad och inte helt lätt att få grepp om alla gånger, det enkla och raka språket till trots. Svårt att veta om det gick att lita på Sandors berättelse, vad är verkligt, vad är dröm, vad är inbillning, nostalgi, osv. Jag har läst Den stora skrivboken-trilogin och även den satt kvar länge. Dock var den ju mer brutal och våldsam på sina håll, jag gillade att Igår ändå var lite mildare.

   Skulle rekommendera boken till personer som gillar när det inte är en helt entydig, rak historia! Som gillar när det går att tolka på flera nivåer. Och till någon som vill läsa en sval, stilistiskt snygg och välskriven kort roman. Men som introduktion till Agota Kristof skulle jag rekommendera Skrivboken eller Analfabeten.

  • #39011
   Annica
   Moderator

   För mig slår citatet an en ton, som följer med i resten av min läsning. I går, det förflutna, är ständigt närvarande. Tobias/Sandor vill fly från sin historia men håller samtidigt fast vid den, t ex i sina fantasier om den perfekta kvinnan, Line. Sen namnbytet. Att byta namn tänker jag mig kan vara ett sätt att uppfinna sig själv på nytt, att bli en annan. Huvudpersonen förskjuter det namn som hans föräldrar givit honom. Men det nya namnet han tar sig är en direkt referens till hans barndom och föräldrar, en ledtråd för den som vill, om vem han faktiskt är. Tvetydigheten går igen hela tiden, och jag håller med dig Kajsa om att man inte litar på vad han säger.

   • #39012
    Annica
    Moderator

    Jag tycker att det är ett mycket vackert citat, ska jag säga också! Ett nostalgiskt skimmer, solen som lyser i framsträckta händer, musik i träden. Det berörde mig!

Visar 1 svarstråd