Forumsvar skapade

Visar 0 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #35096
   Anna-Lena
   Deltagare

   Anledningen till att boken ständigt har ifrågasatts är bland annat för sitt grova språkbruk och sin religiösa ståndpunkt, Visst förekommer det ett grövre språk men det är inte i den utsträckningen att det stör mig i min läsning och jag kan inte förstå att det är en anledning till att förbjuda eller ifrågasätta boken. I och med att boken beskriver hur det är att växa upp i Afghanistan med den religion och kultur som fanns där under den tidsperioden känns det naturligt att det får en tydlig religiös ståndpunkt. Däremot anser jag inte att boken är skriven på ett sätt som gör att den skulle förespråka islam eller locka till terrorism. Det är intressant att få en inblick i hur det kan vara att växa upp i Afghanistan. Det kan inte varit enkelt särskilt om man var fattig, av fel folkgrupp eller kvinna och inte fick uttrycka sin åsikt eller synas och ta plats.

   Även om jag tyckte det var intressant att få en inblick i hur det var förr i Afghanistan och hur det är efter att talibanerna tagit över så saknar jag en djupare beskrivning av karaktärernas känslor i olika situationer, t.ex. när Amir och hans far behöver fly men även när hans far går bort och när Amir och hans fru inte kan få egna barn.

  • #35445
   Anna-Lena
   Deltagare

   Efter Alaska

   Det har sagts en hel del kritiskt om denna bok och att den borde ha förbjudit. Jag kan inte hålla med om att den borde ha förbjudits eller förstå varför den har plockats bort från en del skolor. Förvisso svärs det en hel del i boken vilket inte är ett trevligt språkbruk men tanken tror jag är att spegla en del av den ungdomskultur som finns. Dessutom är det inte ovanligt att ett sådant språkbruk används i ungdomsböcker. I boken förekommer även en del detaljerade sexuella beskrivningar och det är något som den också kritiserats för. Jag tycker inte att det är okej med porrindustri men syftet med beskrivningen av att de letar efter porrfilmer är inte att de tar ställning för utan bara en beskrivning av vad en del ungdomar sysslar med. Boken riktar sig till unga vuxna och därför anser jag att det är fånigt att reagera på det som skrivs i boken om sex. Det hade varit annorlunda om den riktat sig till yngre barn.

   Det första jag tänkte när jag började läsa boken att den var en typisk highschool bok med de som är populära och de som ses som töntar. Men efter att läst en bit in upptäckte jag att det finns ett större djup och alvar i boken än jag hade förväntat mig. Det var inte den bästa boken jag läst men inte den sämsta heller. Det som drog ner intrycket var att den bitvis var seg och saknade ett driv som gjorde att man inte kunde sluta läsa den. Även om det fanns ett visst alvar och djup i den tycker jag att författaren kunde hållit kvar lite vid vissa delar och inte bara fortsatt vidare till nästa händelse. När jag kom till andra delen av boken, Efter Alaska, fick berättelsen en vändning som jag inte förväntat mig. Jag trodde att Alaska och Miles skulle bli ett par men så blev det inte då Alaska dör. Även om ämnet här är viktigt, död eller självmord, tycker jag att boken är segare här än den var i början.
   Mitt slutliga omdöme är att det är en bok som tar upp viktiga ämnen men att den är seg att läsa och jag blir inte lockad att läsa fler av John Greens böcker.

Visar 0 svarstrådar