Forumsvar skapade

Visar 2 svarstrådar
 • Författare
  Inlägg
  • #35923
   Ulla Ångnell
   Deltagare

   Kommer in sent här, nyss läst ut boken, och koncentrerar mig främst på frågan Hur uppfattar du boken som helhet?

   Till en början blev jag ytterst irriterad över att författaren vänder sig till en läsare som borde vara mycket väl insatt i den klassiska musiken och dess musikhistoria för att tillfullo kunna tillgodogöra sig innehållet, men kom över frustrationen och fortsatte läsandet, vilket jag verkligen inte ångrar.
   Musiken förekommer som en råd tråd i hela boken och speglar de olika karaktärerna Brander, Lindell och Jonas. Branders med sin elitistiska och isolationistiska livsstil, kan identifieras som dagens “kulturman”, Lindell, den redobogna medelklassocialdemokraten som vill alla väl och Jonas, pojken som i sitt agerande väcker frågan om demokratins överlevnad i en värld full av konflikter, dvs vilken väg väljer ungdomen?
   Författaren visar att den nya generationen står för ett vidgat perspektiv på tillvaron. Branders son Vincent är statsvetare och föreläser på seminarier i Europa om politik och lagstiftning. Lindells dotter Maja är läkare hos Röda Korset och arbetar framförallt i utvecklingsländerna.
   För att sammanfatta tycker jag att boken med sina olika karaktärer väcker intressanta moraliska frågor. Man kan bolla dem fram och tillbaka. Kvinnosynen är en sådan som Brander och Lindell tampas med. Främlingsrädsla, hur vi snabbt kan döma utan egentligt vetskap, m.m. Rädsla för hur framtiden ska gestalta sig, framförallt uttryckt i gestalten Jonas, tycker jag är den största frågan Kjell Westö ställer.

  • #34893
   Ulla Ångnell
   Deltagare

   Kommer in lite sent här i diskussionen som jag tycker är intressant och håller med om det mesta som skrivits. Det som jag verkligen uppskattar Fatima Bremmer för är hur hon genom Ester Blendas skriverier visar hur gemene man och i stort sett det officiella Sverige såg på samerna för drygt 100 år sedan men att hon även låter samelärarinnan Karin Stenberg få en röst i boken och därigenom visar att samerna har en lång och kampfylld väg att gå. Och den är inte slut än.
   Boken är över lag verkligen ett historiskt dokument. Inte minst spännande är det att läsa om vänskapen mellan Ester Blenda och Elin Wägner samt Elin Wägners man John Landquist. Sedan kan jag säga att en viss trötthet infann sig i den fortsatta läsningen, den ena våldsamma strapatsen efter den andra, det var som en snurrande karusell som väl avspeglade det kaotiska livet som Ester Blenda levde.

  • #34784
   Ulla Ångnell
   Deltagare

   Berättartekniskt en mycket bra idé av författaren Fatima Bremer att introducera Ester Blenda genom hur hon tar sig an sitt egna uttänkta “pigreportage”. Som läsare blir man verkligen nyfiken på Ester Blenda, hur det kommer sig att en 23-årig ung dam från välbärgade förhållanden intresserar sig för sina jämnåriga systrars usla förhållanden på landsbygden. Bilden av Ester Blenda är att hon är orädd, modig och inte minst är hon sällsynt kunnig i mångahanda sysslor som är av värde på en bondgård vid den tiden. Sedan kan man ju undra om Ester Blenda egentligen tänkt igenom vilka konsekvenser det skulle bli för dem på gården att hon farit med lögner om sig själv och varför hon sökt platsen. För pigan Sigrid och familjen på bondgården leder ju reportaget till skam och vanära.
   Intresset och debatten kom igång, men den moraliska frågan är, var det värt det?

  • #34936
   Ulla Ångnell
   Deltagare

   Hej, jag har läst Kåtornas folk och hon skriver där så bra och inlevelsefullt, en fröjd att läsa. Jag är imponerad av henne hur hon kan behandla språket så levande att man riktigt känner hur det är att vara där på plats med henne. Har läst även En piga bland pigor och den första ungdomsboken om Anne-Marie, båda lika läsvärda. Jag kan förstå hur uppskattad hon blev i sin samtid.
   Herrarna har satt oss hit är inköpt som julklapp till min dotter (ska försöka hinna läsa innan hon får den).
   Jag kan nämna att min egen morfar var same, från fjälltrakterna i Jämtland. Jag forskat en del kring hans bakgrund. I min mors barndomshem talade man tyst om eller rättare sagt inte alls om hans ursprung. Han kom att arbeta inne i det svenska samhället och då var det bäst att hålla tyst. Det var skambelagt att vara lapp.

  • #34798
   Ulla Ångnell
   Deltagare

   Jag tänker att oavsett de yttre omständigheterna finns Ester Blendas personlighetsdrag där från allra första början. Hon är ett speciellt barn, inte lik sina syskon. Föräldrarna bekymrar sig över henne när skolarbetet håller på att helt haverera och genom deras insatser tar hon sig fram till en studentexamen. Född i en familj med ekonomiskt knappa villkor hade hon förmodligen fått ett långt mycket svårare liv, där busstrecken som barn skulle kunnat leda till vistelse på dåtidens uppfostringsanstalt.
   Det stora underliggande dilemma tycks vara att hon inte känner sig hemma i sin egen kropp. Hon ville vara en pojke. Här fanns föga hjälp att få vare sig man var rik eller fattig.

Visar 2 svarstrådar