Jeanna Oterdahl

”När man skall börja att berätta en historia, är det som om man stode på gränsen till ett land där allting ligger höljt i dimma. Plötsligt kommer en vindil som lyfter en flik av täckelset. Man ser en glimt av det som finns därunder. Man hör röster. Gestalter rör sig, stora och små om varandra. Så dör vinden: alltsammans är bara dimma igen. Men något vet man om det därunder, och man kan inte låta bli att fundera över det.”

JEANNA OTERDAHL 1879-1965

“Det strålar en stjärna förunderligt blid”

Julsången ”Det strålar en stjärna …” (”När det lider mot jul”) är kanske Jeanna Oterdahls mest bekanta text, men denna författare hann med mycket mer under sin 64 år långa författarkarriär. 

Oterdahl, som var utbildad lärare och arbetade på Mathilda Halls flickskola i Göteborg mellan 1901 och 1935, skrev förutom sångtexter även ett flertal böcker för barn, ungdomar och vuxna. Ett återkommande tema i hennes böcker är problemet med kvinnors begränsade yrkesutbud, vilket går som en röd tråd genom hennes författarskap.

 

Hos Litteraturbanken finns nu ett antal av hennes ungdomsböcker att läsa eller ladda ner helt gratis. Att böckerna är skrivna främst för ungdom behöver inte hålla tillbaka den nutida, vuxna läsaren eftersom de bjuder in oss till en värld, på sina håll helt försvunnen, som beskriver företeelser och människoöden som griper läsaren än idag. Läs om de två små flickorna i Lövängen som rymmer för att hitta sitt drömställe, om flickskolan med alla sina olika studenters öden i Skolflickor, om folkhögskolan som kunde förändra de mindre privilegierades liv i Vårdträdet, om den föräldralösa Helga Vilhelmina, vars eldröda hår ”stod som en flammande sky, där solen slog gnista på gnista” i böckerna om Helga Vilhelmina.

“Inom mindre än en timme hade den oroliga kalufsen gjort sig fri och stod som en flammande sky, där solen slog gnista på gnista.”

ur Helga Vilhelmina

Dessa böcker finns att hämta hos Litteraturbanken:

Skolflickor av Jeanna Oterdahl (1924)

“Lucianatten är en underlig natt i Göteborg …”.

Så börjar boken om flickskolan i rikets andra stad. Under en termin får vi följa elever och lärare vid skolan, både i vardag och i fest.

Brittsommar. Noveller av Jeanna Oterdahl (1922)

Samlingen från 1922 innehåller sju noveller, bl.a. Ensam och Tre.

Lövängen av Jeanna Oterdahl (1926)

“En vecka – vad är det? … En vecka kan liksom rymma allt vad det stora livet kan ge.”

En liten historia om vad som hände Anna Maria och hennes lillasyster under en sommarvecka. 

Helga Vilhelmina av Jeanna Oterdahl (1933)

Del 1 i trilogin om Helga Vilhelmina.

 

Världen växer av Jeanna Oterdahl (1936)

Del 2 i trilogin om Helga Vilhelmina.

Vårdträdet av Jeanna Oterdahl (1938)

Del 3 i trilogin om Helga Vilhelmina.

Vill du skriva själv? 

Många av Oterdahls berättelser inspirerar till en fortsättning. Vad hände till exempel med syskonen i Skolflickor och hur blev livet för de olika eleverna vid Torpa folkhögskola efter skolans sextiotredje vinterkurs?

För dig som tycker om att skriva eller för dig som är lärare kan här finnas inspiration att fortsätta berättelserna!

Thérèse Hagedorn-Oskarsson