För bibliotek och skolor

Jobbar du med läsfrämjande?

Kanske på ett bibliotek, i en skola eller på ett studieförbund?
Då är Bokcirklar.se en inspiration och ett hjälpmedel!

Bokcirklar.se är en läsgemenskap för alla åldrar. Här kan användarna delta i cirklar, föra läsdagbok och skaffa nya läsvänner. Bokcirklar.se är också en mötesplats där läsfrämjare kan mötas över yrkesgränserna kring det gemensamma intresset för böcker och läsning.

Genom att löpande bjuda in författare, illustratörer, serietecknare, förläggare, översättare och bibliotekarier som gästbloggare ger vi läsaren unika möjligheter till dialog.

Bokcirklar.se drivs i samverkan mellan Litteraturbanken, Biblioteken i Göteborg, Kultur i Halland – regionbibliotek och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen.

Hos Litteraturbanken.se kan du hitta texter till dina cirklar helt utan kostnad – här finns en mängd litterära klassiker som är fria att använda.

Bokcirklar.se är öppet för alla, helt gratis och fritt från reklam.

 

Hur kan du använda Bokcirklar.se i jobbet?

Vad ska vi läsa och diskutera? – Litteraturbankens bokcirkelpaket?

Hos Bokcirklar.se finns nu tre bokcirkelpaket som har ställts samman av Immi Lundin för Litteraturbankens räkning.

Här finns tre paket att välja bland: romanpaketet, novellpaketet och lyrikpaketet. Alla böcker och texter som ingår i paketen finns att läsa gratis hos Litteraturbanken.se. Dessutom har Immi ställt samman en mängd diskussionsfrågor till varje text.

Virtuellt vardagsrum
Bokcirklar.se kan användas som en virtuell mötesplats för cirklar som redan träffas regelbundet. Här kan gruppen få inspiration och fortsätta diskutera böckerna mellan träffarna.
Digitala cirklar

Bokcirklar.se kan användas för digitala cirklar. Det är enkelt att starta cirklar och det går att välja om cirkeln ska vara öppen, privat eller dold. Cirkeln kan pågå en kväll, under några veckor eller månader … Att tidsbegränsa cirkeln skapar engagemang och driv.

Tips på ämnen att diskutera: karaktärer, handling, miljö, berättarröst, symbolik, språk och stil, kvalitet. Givetvis uppkommer en rad specifika frågor kring varje bok. De kan till exempel handla om historia, geografi, religion. Uppmana gärna deltagarna att förbereda egna frågor.

Bok eller författarskap
Den klassiska cirkelformen berör en bok eller ett författarskap. Det passar bra i formatet på bokcirklar.se. Lägg gärna upp en bild på bokomslaget och skriv titel och författare som rubrik.
Teman
En annan cirkeltyp som fungerar väldigt bra är tematiska cirklar. Det kan vara böcker från ett visst land eller språkområde, ungdomsböcker, noveller, fantasy, lyrik eller något annat. Det är också ett bra verktyg för inspiration och boktips.
Kom igång

Börja med att skapa en egen användarprofil: registrera dig. Vi önskar att även professionella användare skapar personliga konton med namn och bild och inte konton för hela bibliotek eller skolor. Detta för att få en mer personlig ton i samtalen.

Tips till lärare

Dela upp klassen i en eller flera cirklar för att diskutera. Då kan det vara bra att använda dolda eller privata cirklar. Uppmuntra gärna eleverna att använda sin öppna läsdagbok och gå med i andra cirklar utöver klassens cirklar. Det ger nya intryck och läsinspiration.

Tips till bibliotekarier

Använd Bokcirklar.se som ett mervärde om du driver en fysisk cirkel. Det gör det lättare att diskutera mellan träffarna, välja böcker och tipsa varandra. Dessutom kan deltagarna hitta nya, digitala cirklar att delta i. För som alla som prövat vet brukar cirklandet ge mersmak. Om ni inte har cirklar vid ditt bibliotek är Bokcirklar.se ett bra komplement att hänvisa till för besökare som letar efter en läsgemenskap.

Bokcirklar.se är också ett utmärkt verktyg för att driva digitala cirklar där geografiska avstånd mellan medlemmarna inte är något hinder för givande samtal om böcker.

Dela med dig av Bokcirklar.se

 

Dela gärna med dig av Bokcirklar.se. Loggor och informationsmaterial för webb finns här. Vi finns också på facebook, twitter och instagram.

Tveka inte att kontakta oss på redaktionen@bokcirklar.se vid frågor.