FEM sätt att cirkla

1. Den helt digitala cirkeln

Det enklaste sättet att använda Bokcirklar.se är att ha en digital cirkel med diskussioner i forumen.

Titta om det finns någon aktiv cirkel att gå med i, eller starta en ny och bjud in deltagare via funktionen Läsvänner eller via epost om du vill bjuda in folk du känner.

2. En klassisk ”gammaldags” bokcirkel

En traditionell bokcirkel som träffas hemma hos någon av deltagarna kan också ha en cirkelsida på Bokcirklar.se där man diskuterar när man ska träffas härnäst, vilken bok man ska läsa nästa gång och så vidare.

För en sådan cirkel kan man vilja ha en dold grupp om man inte vill ha nya medlemmar, eller en privat grupp om andra ska kunna ansöka om att få vara med.

3. Hybridcirkel

En cirkel där man träffas till exempel på något café eller liknande på stan och har bokdiskussionerna där, men kanske hittar nya medlemmar, bestämmer tider och liknande via gruppen på Bokcirklar.se

4. Videocirkel

Om man vill diskutera via någon digital plattform för videokonferenser såsom Zoom, Skype, Google hangouts, Microsoft Teams eller liknande, så kan man bestämma tid och ämne och dela länken till videoverktyget i cirkeln på Bokcirklar.se.

En del av tjänsterna har begränsningar för gratisanvändare. I så fall kan det räcka om en av deltagarna har tillgång till betalversionen, till exempel via jobbet eller skolan. I gratisversionen av Zoom kan man till exempel bara prata i 30 minuter åt gången om man är tre eller flera personer. Men det räcker att en person har tillgång till betalversionen, skapar mötet och bjuder in de andra, så kan man prata hur länge som helst utan avbrott. Ett tips är att börja med att fråga cirkelmedlemmarna vilka videoplattformar de brukar använda. Numera är det ju ganska många som har stor vana vid att använda denna typ av tjänst.

5. Shared Reading-cirkeln

Ett tips både för fysiska träffar och för träffar via video över nätet är att pröva Shared Reading.

Shared Reading är ett nytt sätt att bokcirkla och går i korthet ut på att ingen av cirkeldeltagarna, utom cirkelledaren, har läst texten innan mötet. Man läser tillsammans och diskuterar sedan.

Läs mer och hitta förslag på texter att läsa här: https://litteraturbanken.se/bibliotekariesidor/shared-reading/

Dessa texter har tagits fram speciellt för Shared Reading-ledare men här finns så många fina tips på korta texter som är tänkta att inspirera till diskussion att vi gärna tipsar om dem här!