Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5
Offentlig grupp aktiv för 1 år, 8 månader sedanVi cirklar kring Marie Hermanssons senaste roman Den stora utställningen. Boken tar avstamp år 1923 det år Göteborg är värd för den stora Jubileumsutställningen. Bokcirkelns upplägg: Vi läser boken under fyra veckor. Varje måndag kommer vi att släppa en eller ett antal frågor. Den 2 maj kl. 18.00 kan du komma till Göteborgs stadsbibliotek och cirkla med författaren på plats (Plan 1, Lilla scenen). Marie Hermansson är även med och cirklar online under bokcirkelns sista vecka. Måndag 9/4 – Äntligen dags! Vi inleder vår cirkeldiskussion med att diskutera miljö- och historiebeskrivning och språk. Måndag 16/4 – Veckans diskussion rör tematik och handling. Vad tycker ni är romanens röda tråd? Vilka teman hittar ni? Måndag 23/4 – Hej! Vad tycker ni om boken som helhet? Ris eller ros eller både och? Beskriv vad ni fastnar för, både positivt och negativt. Måndag 30/4 – Marie Hermansson är med oss och cirklar och... Läs mer
Vi cirklar kring Marie Hermanssons senaste roman Den stora utställningen. Boken tar avstamp år 1923 det år Göteborg är värd för den stora Jubileumsutställningen. Bokcirkelns upplägg: Vi läser boken under fyra veckor. Varje måndag kommer vi att släppa en eller ett antal frågor. Den 2 maj kl. 18.00 kan du komma till Göteborgs stadsbibliotek och cirkla med författaren på plats (Plan 1, Lilla scenen). Marie Hermansson är även med och cirklar online under bokcirkelns sista vecka. Måndag 9/4 – Äntligen dags! Vi inleder vår cirkeldiskussion med att diskutera miljö- och historiebeskrivning och språk. Måndag 16/4 – Veckans diskussion rör tematik och handling. Vad tycker ni är romanens röda tråd? Vilka teman hittar ni? Måndag 23/4 – Hej! Vad tycker ni om boken som helhet? Ris eller ros eller både och? Beskriv vad ni fastnar för, både positivt och negativt. Måndag 30/4 – Marie Hermansson är med oss och cirklar och svarar på frågor, Läs mindre
-
Lina gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-05-02 15:46
Hej Marie! Jag har inte läst något av dig tidigare men efter att ha läst Den stora utställningen så kommer jag att läsa även andra böcker. Om du skulle rekommendera någon av dina andra böcker vilken/vilka skulle du rekommendera?
Vänliga hälsningar Lina -
Mymlan gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-05-02 15:38
Hej Marie! Vad är det som framförallt drivit dig att skriva Den stora utställningen?
Vänliga hälsningar Mymlan-
Hej Mymlan! Från början ville jag helt enkelt veta vad Jubileumsutställningen var för något. Jag började läsa om den och blev fascinerad. Jag tyckte att det var så häftigt att något sådant funnits här i Göteborg. Jag tyckte också att det var en perfekt miljö för en roman. När jag senare upptäckte att Einstein höll sin nobelföreläsning p…[Läs mer]
-
-
Albin@78 gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-04-30 15:47
Hej Marie!
Spänningen mellan framtidstron och den reaktionära syn på samhället (som antisemiten Paul Weyler står för ), är det något du tycker är likt dagens samhälle?
Hälsningar Albin-
Hej Albin. Nej, några sådana paralleller ser jag egentligen inte. Den framtidstro och optimism som är så påtaglig 1923 kan jag inte hitta i dagens samhälle. Och den typ av reaktionärt och rasistiskt tänkande som Paul Weyland stod för finns nog inte heller idag. (Att Einstein skulle smutsa ner den rena, tyska vetenskapen med judisk vidskepl…[Läs mer]
-
Hej Marie! Tack för svaret! Kan också avundas den framtidstro 20-30 talets människor kände. Vanligtvis framhålls 50-talet som det decennium då västerländska samhällens framtidstro var som starkast, men den era som Den stora utställningen utspelar sig i är ju som sagt också full av naiv tro på vad politik och vetenskap ska ge
-
-
-
Frida gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-04-30 15:40
En fråga som jag vill ställa till Marie Hermansson är:
vilken av karaktärerna kom med först i boken?-
Min första karaktär var nog åsnan Bella. Jag läste alla nummer av utställningstidningen Dagens Program och varje dag inleddes med “Ridtur på åsnan Bella och de tio gotlandsrussen, samt åktur efter get.” Därefter uppfann jag Otto, hennes skötare, som var en av alla dem som flyttade från landet till stan vid den här tiden och som kunde se allt med…[Läs mer]
-
-
Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-04-24 14:19
Hej! Vad tycker ni om boken som helhet? Ris eller ros eller både och? Beskriv vad ni fastnar för, både positivt och negativt.
-
Hej! Ger boken Ros. Sen kan jag hålla med om att något utförligare miljöbeskrivningar hade lyft boken. Trots allt så är mitt helhetsintryck positivt. Har inte tidigare läst något av Hermansson, men kommer definitivt att läsa de jag missat plus nya när de kommer.
-
Jag är kluven till boken. Kan hålla med Bokgalen om hens kritik. Samtidigt så roas jag av kapitlen om Otto. Har läst alla Hermanssons tidigare böcker och tycker mycket om dem. Boken är kanske lite ojämn. Det som jag kan sakna här är det där svårfångade som finns i Värddjuret och Mannen under trappan. Där finns en sorts folkhemsprosa med poetiska…[Läs mer]
-
Jag ger också boken ros. Gillar den del när Einstein är i Köpenhamn. Där ges en fin miljö-och historieskildring.
-
-
-
Jag ger ros. Varför? Därför att jag är förtjust i Hermansons böcker, så enkelt är det. Det finns en sorts enkel-magisk-realism-spänning liknande smak (kryddblandning-bildligt talat) som jag gillar. Och tidstypiska scener. Ja, skulle önskat mer miljöskildring i Den stora utställningen, visst…som Göteborgare som vill läsa mer om Gtb just i denna…[Läs mer]
-
Jag instämmer i mycket det ovanstående cirklare Bokgalen skriver. Ger också ros med viss reservation kring person- och miljöskildring. Ger ändå boken ros för ämne och underhållningsvärdet (positivt).
-
-
-
Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-04-16 09:38
Hej allihop! Veckans diskussion rör tematik och handling. Vad tycker ni är romanens röda tråd? Finns det flera trådar? Finns det speciella teman som ni fastnat för?
-
Röda trådar är själva utställningen. Jag tycker det är kul att läsa om de olika utställningsdelarna och vart de låg. Mannen med åsnan tycker jag ger fin färg åt tidsskildringen. Den stora depressionen, kvinnorollen och den växande antisemitismen är också teman som styr bokens handling.
-
Hej! De röda trådarna är som Rebecca skriver Utställningen, växande antisemitism m.m. Det är intressant och kul att få följa dessa historiska skeenden genom ett “Göteborgsfönster” eller vad jag skall kalla det. Vet att en del kritiker velat ha mer fördjupning av personerna och händelserna, men samtidigt så gillar jag de här “nedslagen”.
-
Som flera uppmärksammat på förra veckans fråga så skulle boken mått bra av fler och bättre miljöbeskrivningar. Upplever det som att det är flera olika delar, som vävts ihop till en berättelse. Kanske det skulle kunnat bli en novellsamling som kretsade kring Göteborgsutställningen?
-
-
-
Volontärjournalisten Ellen (Den Nya Kvinnan) och hennes boende hos faster Ida knyter ihop de flesta trådar (Einstein och antisemitism, samt hithörande intrig och polisarbete, utställningen, olika nedslag i händelserna genom hennes närvaro som reporter, osv). Enorm framtisdtro och Sveriges ( via Gtbs) öppning mot världen med allt positivt kan ha…[Läs mer]
-
Jag är inte riktigt så kritisk till boken. Problemet är nog att det är svårt att genrebestämma den. Läser man den däremot mer som en äventyrsbok som ändå vill säga något om den samtid som den utspelar sig i så tycker jag den är riktigt underhållande.
-
Jag kan hålla med om att det är svårt att genrebestämma boken, men så är det med många böcker ur Hermanssons författarskap. Det är något jag vanligtvis uppskattar. De röda trådarna binds som Bokgalen skriver ihop av en framtidstro, kanske framförallt på teknologins område, och av en av hjältinnan Ellen.
-
-
Jag fastnade för det framtidstro tema som finns i boken. Hur det å ena sidan finns en sån entusiasm inför framtiden och vad den skall bära med sig – modernitet och samtidigt de reaktionära idéer som lever jämsides. Detta hade jag gärna sett mer av.
-
@miriam
less than a minute ago
Jag tycker ändå det finns ett spänningsfält kring Albert Einstein och den antisemitiska relativitetshataren Paul Weyland – det planerade mordet. Jag vet att när Marie Hermansson pratade om sin bok på ”trappa ner” i februari var det en del i mystiken runt att Einsteins försening av Nobelföreläsning pga ”mellankom…[Läs mer]-
Jag kan hålla med ovanstående om att det är en intressant och spännande historia som berättas. Speciellt beskrivningen av hur Weylands krassa försök att kritisera och göra ner Einstein.
-
Hej! Har precis läst kapitlet när Einstein träffar Nils Bohr i Köpenhamn. Tycker det är ett av de bättre kapitlen. Miljöbeskrivning, personbeskrivning och den vetenskapliga diskussionen är underhållande.
-
-
-
-
-
-
Bokcirklar på Göteborgs stadsbibliotek gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-04-10 11:18
Äntligen dags! Vi inleder vår cirkeldiskussion med att diskutera miljöbeskrivning och språk.
-
Det är som jag ser det framförallt en idébok. Gillar de få miljöbeskrivningar som finns, men hade faktiskt velat ha mer av det. Marie Hermansson är en av mina favoritförfattare, och något jag uppskattat i hennes tidigare böcker är just hennes sinne för detaljer och miljöbeskrivningar.
-
Jag har inte läst några andra böcker av Hermansson. Tycker det är bra beskrivning av tiden. Språkligt så håller kapitlen om Otto högre kvalitet.
-
-
Jag skulle velat ha MYCKET mer miljöbeskrivning! Och just här i första delen av boken, första kapitlarna. Linbanan, som var en sensation då, knappt nämns…stämningen i staden magert beskrivet, tyvärr. Likaså själva utställningen (bara kring åsnan och pojken samt en och annan restaurang som får mer uppmärksamhet). Jaaaa…för mig är miljöbeskri…[Läs mer]
-
Jag kan hålla med om mer miljöbeskrivningar. Också för att Hermansson är så bra på dem.
-
-
-
Bokgalen gjorde en uppdatering i gruppen
Vårbokcirkel online och på plats: Den stora utställningen 9/4 – 4/5 2018-04-09 16:52
Ja, nu är 9 april, kl 17. När kommer första frågestunden?
Jag är mycket taggad att läsa Hermanssons senaste, pga att:
- hon är en favorit sedan länge :-), läst minst 3 tidigare böcker
2) denna gången handlar det om Göteborg och som boende här i 32 år så är man lite intresserad…
Hej Lina!
Den bok som har fått flest läsare är Musselstranden. Så den kanske du kan testa. Handlar om en liten flicka som försvinner från en ö i havsbandet. Finns i nyutgåva i pocket. Och på biblioteket så klart!