Bokcirkel: Dostojevskij-200år

Författare: Magnus
Spelaren (Vid rouletten)
Tjuvstartar här med julis bok.
Man kan tänka att Dostojevskij likt många andra författare hämtar det mesta ur fantasin och litterära förebilder, men i Dostojevskijs fall är väldigt många ingredienser självupplevda även om de omvandlas och dramatiseras när de blir till litterär form. Detta gäller i särskild grad den korta romanen spelaren. Huvudpersonen är en ung rysk informator som följt sin arbetsgivares familj till den fiktiva spa- och spelorten Roulettenbourg i Tyskland. Han är dödligt förälskad i familjens vuxna styvdotter Polina samtidigt som han själv drabbas av passionen för roulett.
Dostojevskij hade själv medan hans fru var sjuk blivit förälskad i en ung författarinna som hette just Polina, (Apollinaria) och de reste tillsamman till spa-orten Baden baden, (nu berömt för sina solstolar) och där fastnade Fjodor i roulettspelet. Det verkar som att många av Dostojevskijs kärleks affärer var mycket dramatiska, när han blev passionerat förälskad i sin fru så var hon med en annan man och det blev ett triangeldrama,och nu med Polina verkade något liknande inträffat. Hon försökte avsluta deras förhållande och blev i väntan på Fjodor i Paris tillsammans med en ung spanjor som lämnade henne och när Fjodor kom var hon uppriven och ville inte veta av honom. Det är detta triangeldrama som fungerar som bakgrund för romanen tillsammans med Dostojevskijs eget spelmissbruk, åtskilliga gånger spelade han bort allt han ägde, pantsatte sin frus eller älskarinnas smycken bad sin bror skicka pengar till hemresa och spelade sen bort pengarna. På något sätt lyckades han alltid ta sig ur spelandet och komma på fötter.
Är historien trovärdig?, behöver en bok vara trovärdig? Är berättelsen medryckande? Några frågor att fundera över och kanske kommentera.
/ Trevlig sommarläsning önskar Magnus
Spelaren (Vid rouletten)
- Detta ämne har 2 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 1 år, 11 månader sedan av .
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.