Utrota varenda jävel
av Sven Lindqvist (1993)
Sven Lindqvist Utrota varenda jävel
Presentation
En färd genom öknen från El Golea i Algeriet till Zinder i Niger är det yttre ramen för Sven Lindqvist reseessä Utrota varenda jävel. In i reseskildringen förs reflektioner kring Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta och utifrån resans nu och romanens då rymmer resereportaget en genomgång av den europeiska rasismens bildningshistoria som är lika fascinerande som skrämmande. Det här är en bok att läsa och diskutera för alla som vill förstå Black Lives Matterrörelsen i ett vidare historiskt perspektiv.
Bakgrund
Utrota varenda jävel är ingen lättsam läsning men så intressant. Lindqvist förmedlar levande bilder av människor och miljöer, skumpande bussar, sandknastrande hotellrum, trängsel och ödslighet, mörker och klara stjärnhimlar. Han släpar på sin hårddisk och sin tunga väska genom en främmande värld man känner sig komma nära och han kan bara inte låta bli att vilja veta, se samband och lära ut. Och som läsare vill man lära sig.
De överfulla bussarna, de vindpinade, steniga ökenvidderna och de dammiga städerna längs vägen blir scenen för en bildningsresa man blir mer och mer fascinerad av. Bokens titel är ett citat från Mörkrets Hjärta, Joseph Conrads roman från 1899 om en resa uppför Kongofloden till en avlägsen handelsstation som behöver undsättas. Denna suggestiva roman där så mycket förblir outsagt blir en utgångspunkt för Lindqvist forskningsresa. De båda resorna kommer på olika sätt att beskriva färder in i imperialismens mörker. De täta sambanden mellan handel och expansionspolitik och rädslan för det främmande blir centrala. Blandat med den konkreta reseskildringen låter Lindqvist tänkare, vetenskapsmän och historiker passera revy. Det är män som, var och en i sin tid och sin tankevärld, varit med och format de pusselbitar som skapade föreställningen om den vite mannens överhöghet.
Diskussionsförslag
- Utrota varenda jävet består av 169 korta numrerade stycken som tillsammans bildar tolv kapitel. Ett konstigt antal kan man tycka, det är som om en sista, nr 170 saknades. Nr 169 är det samma som nr 1. Vad kan det finnas för tankar bakom en sådan komposition?
- Början och slutet låter så här: ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.” Det är en formulering som man kan reagera olika på, jämför och diskutera tankar.
- Läsaren finns med som ett ”du” redan från början. Betyder läsartilltalet något och i så fall vad för hur man upplever texten?
- ”Varför reser jag så mycket, när jag är så fruktansvärt rädd för att resa?” frågar sig Sven Lindqvist i bokens början (s. 13). Finns det något entydigt svar på den frågan eller kanske flera?
- Mod och rädsla är återkommande företeelser i Lindqvists bok. Många män passerar i texten vars mod man inte kan ifrågasätta men väl diskutera meningen med. Välj ut några särskilt intressanta.
- I Utrota varenda jävel beskrivs hur man 1897 firade både att Drottning Victorias suttit på tronen 60 år på tronen och det brittiska imperiets expansion under tid som regent. Det kan se ut som en tanke värd att diskutera att det var samma år som S.A. Andres företog sin ballongexpedition. Det finns mycket att säga om den tidens mansideal som de speglas i de här sentida skildringarna.
Sven Lindqvist (fotograf: Ulla Montan)
Litteraturbanken
Välkommen att utforska hela Litteraturbankens bibliotek
Läs mer
Mer av Sven Lindqvist hos Litteraturbanken: