Över gränsen
av Ebba Lindqvist (1946)

Ebba Lindqvist Över gränsen
(ur Vägen till Jeriko, 1946)
Presentation
Ebba Lindqvist var lyriker. Hon skrev bara en novellsamling och i den finns ”Över gränsen”. Novellen bygger i någon bemärkelse säkert på egna erfarenheter. Hon var gift med en judisk man och under andra världskriget bodde familjen under en period i USA. Dit tog hon sig 1940 från Genua efter en tågresa via Berlin genom Europa tillsammans med sina två döttrar. Autenticiteten är inte oviktig, men viktigare är ändå inlevelsen. Det är den som skapar närvaro och gör läsaren till medpassagerare i ett nu där allt ännu är oklart och oavslutat.
Bakgrund
Handlingen i ”Över gränsen” utspelar sig någon gång efter tyskarnas invasion av Norge som inleddes 9 april, och drog ut på tiden jämfört med den i Danmark, och inte var avslutad förrän den 10 juni. Det känns sommarvarmt på tåget, men framför allt instängt och syrefritt i den utdragna väntan på passagen genom Brennerpasset.
En mikrokosm burkar man kalla en liten värld som speglar den stora och så kan man väl se tågvagnen där transitsällskapet med sin effektive och nazistsympatiserande reseledare hukar. Man håller så tyst man kan medan skenskarvarna mäter ut tiden. Men den dunkandet känslan kan nog lika gärna vara oroliga hjärtslag och återhållna pulsar. Det finns olika förhållningssätt, olika reaktionsmönster bland passagerarna, de är inte så många, tolv stycken i andra klass och så några som åker tredje och de har som transitpassagerare sin vagn för sig. Tyskarna får trängas i andra. Allt är mitt i spänningen bedrägligt avskilt och vardagligt. Man försöker hjälpas åt men håller sig också på sin kant, relationerna blir spännande eftersom det är så lite man vet, och vill veta, om varandra.
När novellsamlingen kom ut 1946 var kriget över och nu när vi läser den har berättelserna satt sig, allt som var öppet då har fått ett slut. Det får novellen ”Över gränsen” också, och det är inte alldeles som man tänkt sig och om det är lyckligt eller olyckligt är en öppen fråga.
Diskussionsförslag
- Diskutera hur Ebba Lindqvist skapar närvarokänsla genom sättet hon berättar. Kan man urskilja orsaken i språk eller berättarteknik?
- Diskutera personskildringen. Finns det några personer man kommer närmare eller upplever som huvudpersoner eller är kollektivet huvudperson?
- Flera av passagerarna är judar. Hur förhåller sig de andra passagerarna till dem?
- Man hjälps åt att föra ut en del guldsmycken åt några av passagerarna. Diskutera hur ens förståelse av detta delvis förändras när man läst klart texten.
- I novellen diskuteras Englands roll för invasionen av Norge. Det var Englands fel tycker de tyskvänliga. Den svenska järnmalmen som skeppades ut via Narvik var en viktig resurs som alla de krigförande var intresserade av och det hade funnits planer på en allierad invasion också. Ebba Lindqvists novell utspelar sig på ett individplan men den kan också genom sin realism inspirera till studier av andra världskriget i ett större perspektiv.

Ebba Lindqvist