Profilbild
2019-12-16

Nu är äntligen dags för bloggkollektivet Kulturkollo att gästblogga här på bokcirklar.se! Först ut är Helena, som är Kulturkollos expert på dyster dystopi och allmänt elände. Och Maria Lang. Hon har också koll på historiska romaner och vampyrer. Utöver Kulturkollo bloggar hon även på Fiktiviteter. Helena kulturkollar från det värmländska vemodet. Håll till godo.

Alltså det här med bokcirklar, är det så mycket att ha det egentligen? Jag är faktiskt märkligt kluven i frågan vilket jag ska förklara snart, först vill jag bara konstatera att med rätt förutsättningar är bokcirkeln det bästa som finns i hela världen.

Det jag har emot bokcirklar är detta enda – jag kan inte fördra att läsa en bok jag inte valt själv och dessutom med pressen av ett slutdatum. Jag står helt enkelt inte ut med tanken och varje gång jag försökt har det låst sig. Med det sagt så bokcirklar jag ju en hel del ändå, dels i facebookcirkeln Kulturkollo läser, dels på jobbet där jag driver en cirkel sen sju år tillbaka. Och jobb-bokcirkeln ska jag säga den är en av mina allra bästa jobbgrejer. Så hur har jag löst det? Jo genom att göra mig själv till enväldigt bokväljare och se till att plocka fram bara sånt jag läst innan förstås. På så vis vet jag att boken lämpar sig att diskutera kring och så slipper jag deadline. Det underlättar att min bokcirkel vill ha det just så förstås.

En av de roligaste sakerna med bokcirkeln är att vi varje termin läser en bok och sedan ser dess filmatisering. Det är alldeles ljuvligt fantastiskt kul. Samtalen kan kretsa kring vad vi förväntar oss av filmen innan och vad vi saknar eller är särskilt glada över efter att vi sett filmen.

Jag lämnar er med en trio av mina bästa tips på böcker/filmer att cirkla:

Hateship loveship är en film som bygger vidare på Alice Munros titelnovell från samlingen Kärlek, vänskap, hat. Den är ett exempel på där vi i cirkeln tyckte mer om filmen än om texten och den är dessutom väldigt spännande i det att filmen fortsätter där novellen slutar.  

Domaren är en roman av Ian McEwan, men också en film som författaren skrivit manus till. Historien får ett nytt djup när författaren själv vidareutvecklar sin bok till något annat. 

En sista semester är en film som skiljer sig mycket från sin förlaga av Michael Zadoorian. Det finns mycket att diskutera kring hur man valt att göra filmen annorlunda och vilken version man egentligen tycker bäst om.